naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Derde zwaluwjong redt het ook niet...   *   Voor alle vaders❤️   *   Aan tafel bij de ooievaars   *   Seizoen lepelaars, in 5 minuten   *   Twee jonge huiszwaluwen dood door het slechte weer
Toon alle blogs & vlogs

Door Sienna Obdeijn

De wijde wereld in

Sienna Obdeijn | donderdag 7 juni 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 302x

Dat was het dan, kleintjes worden groot. Kuuk is uitgevlogen.

Afgelopen winter had mevrouw Kerkuil een nieuwe vent aan de haak geslagen. Aan het begin van het Beleef de Lente seizoen leek het dan ook allemaal koek en ei. Ze zaten lief met z'n tweeën in de kast. Helaas was dit van korte duur. De nieuwe vlam van mevrouw Kerkuil had de benen genomen en weer stond ze er alleen voor. Op dat moment zagen de kauwtjes hun kans. Zouden ze dit jaar dan eindelijk een plekje in Beleef de Lente veroveren?

Overdag, wanneer mevrouw Kerkuil niet thuis was, sleepten de kauwen nestmateriaal naar de ruime villa. Van takken tot schapenwol, de villa werd zorgvuldig ingericht. Op het moment dat mevrouw Kerkuil 's nachts terug kwam om haar huis te bekijken, bleek het al gekraakt. Bovendien vond ze die inrichting maar niets, wat een zooitje.

 

Missie geslaagd

Voor de kauwtjes was de missie geslaagd. Eindelijk kregen zij een eigen plek in Beleef de Lente. Nadat het nest helemaal afgestyld was, volgden de wat onhandige paringen. Niet veel later legde mevrouw Kauw het eerste ei, waarna er nog vier volgden.

Survival of the Fittest

Terwijl meneer Kauw de kraamkamer verder gereed maakte en ongewenst bezoek wegjaagde, zat mevrouw Kauw trouw op de eieren. Binnen drie weken kwamen de eieren uit en zaten er vijf hulpeloze kuikens in het nest. Kaal, blind en bedelend om voedsel.
Het begrip "survival of the fittest" bleek hier ware realiteit te zijn. Binnen enkele dagen bleek dat slechts één kuiken de sterkste was.

Het verlies van vier kuikens heeft vader en moeder Kauw aan het werk gezet. Zij deden beter hun best met het aanvliegen van voedsel, wat ervoor zorgde dat Kuuk groeide als kool.
Wat eerst een hulpeloos blind en kaal kuikentje was, is nu uitgegroeid tot een echte tienerkauw.

Daar gaat 'ie

En gisteren was het dan zo ver, kuuk verliet de kast en trok de wijde wereld in. (Filmpje Uitgevlogen) Hij zal nu deel uitmaken van de kolonie waarin zijn ouders leven. De komende tijd zal Kuuk nog bijgevoerd worden door zijn ouders, maar langzaamaan zal hij op eigen benen moeten gaan staan. Kuuk zal uiteindelijk opzoek gaan naar een partner. Een partner voor het leven wel te verstaan. Kauwen zijn strikt monogaam en vanaf het moment dat er dikke verkering is, zullen zij elkaar niet meer uit het oog verliezen. Wie weet zien we Kuuk volgend jaar terug met zijn eigen nest.

Einde seizoen

Voor team Kauw is dit het einde van het Beleef de Lente seizoen. Wij hebben er allen onwijs veel van genoten en het was een plezier om jullie allen op de hoogte te houden. Volgend jaar zullen wij weer vol enthousiasme stukken schrijven en filmpjes maken (misschien wel weer bij de kauw). Vanavond gaan de camera's uit en zullen we moeten wachten tot volgend jaar.

Tot die tijd kunnen we nog lekker genieten van de mooie beelden en verhalen van de andere vogelfamilies.
Veel plezier en tot volgend jaar!

 

Ook zo genoten van Beleef de Lente?

Sms BEDANKT naar 4333 en steun Vogelbescherming eenmalig met 3 euro.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht