Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

De weg van het ei

Margot de Kam | donderdag 11 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 753x

We verwachten binnenkort een ei bij de slechtvalken. We zien het vrouwtje vaak bij de kast. Ze wordt steeds dikker. Ze is goed doorvoed. Er is flink gepaard. Welke route ondergaat het ei als het de eierstok verlaat?

Eileider

Vanuit de eierstok wordt het ei opgevangen in de eileider. Het is dan nog een cel met een celkern. De zaadcellen van de man zijn helemaal opgezwommen tot bovenin de eileider. Daar wordt het eicelletje bevrucht. De celkernen van de zaadcel en eicel versmelten. Dan is het een embryo.

De dooier wordt ingesnoerd met het zogenaamde hagelsnoer, zodat hij netjes op zijn plaats blijft drijven. Er wordt een laagje eiwit omheen gevormd.

In een volgend stukje van de eileider worden er mineralen als calcium, magnesium en natrium toegevoegd. In het laatste deel van de eileider krijgt het ei de vliezen. Dit alles is een proces van enkele uren.

 

Schaalklier

Waar bij zoogdieren de eileider uitkomt op de baarmoeder, is dit bij vogels de schaalklier. Het ei groeit daar in volume door vocht. Dan wordt de schaal gevormd en gepigmenteerd, het krijgt een steenrode kleur. Het ei verblijft hier ongeveer 24 uur.

 

Geboortekanaal

Als de schaal ook klaar is begint de leg. Het passeert de hals van de schaalklier, de baarmoederhals als het ware. Via het geboortekanaal glijdt het ei naar het voorportaal en de cloaca. Dit duurt enkele seconden. We zien de uitdrijving als een soort kwispel van de staart.

Het hele proces van maak tot leg van het ei kost het vrouwtje heel veel energie. Na uitdrijving zal ze haar ei begroeten door er kort naar te kijken, ze likt er even aan en schuift het dan met de snavel onder zich. Vaak zien wij het eitje pas als zij is uitgerust en opstaat, na één of enkele uren.


Tekenen vooraf

We kunnen een beetje aan het gedrag zien dat er een ei zal komen. Het vrouwtje wordt dikker en verblijft meer bij de kast.

Het is een misverstand dat het aan een 'hangkont'  te zien is, zoals vele kijkers vooraf menen. Die hebben zowel man als vrouw in dit deel van het paarseizoen.

De vorming en leg van het ei duurt iets langer dan een etmaal.

Het vrouwtje zal boven haar kuil gaan staan, hurken lijkt het bijna, voor de uitdrijving. Die duurt misschien een paar minuten, maar vrouw slechtvalk kan ons vaak lang foppen door het steeds opnieuw te proberen voor het zover is.


Iedereen veel plezier met de ‘eggwatch’ , de eiwacht.

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs