Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

De week van de meikever

Ronald van Harxen, STONE | zondag 19 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 146x

Het warme en betrekkelijk droge weer heeft ervoor gezorgd dat er de afgelopen week een waarlijke meikeverexplosie heeft plaatsgevonden. Bijna een op de twee prooien was een meikever. Wat zouden onze steenuilen zonder deze sympathieke, zichzelf opofferende kever moeten beginnen?

Muis : spitsmuis 2:1.

Helemaal als je bedenkt dat er weinig muizen lijken te zijn. Met slechts 10 stuks in 7 dagen, is dat nog geen halve muis per dag per jong. Daar kom je niet ver mee. Opvallend dat dit karige aantal werd aangevuld met spitsmuizen, normaliter een prooi die niet bijster hoog op het verlanglijstje staat. De aantallen (5 exemplaren) zijn niet heel hoog, maar vergeleken met het aantal 'echte' muizen, juist extreem hoog. Voor de rest bestond het menu de afgelopen week uit larven, rupsen en regenwormen.

Hetzelfde beeld op andere plekken

Het relatief hoge aantal spitsmuizen zagen we ook terug tijdens onze kastcontroles. Tegenover 66 'echte' muizen troffen we 15 spitsmuizen, bijna 18,5%. In andere jaren is dat hooguit een paar procent. Of er zijn dit jaar extreem veel spitsmuizen, of ze vormen een welkome aanvulling op het karige muizenrantsoen.

Alle hens de sluis in!

Bij elkaar was het echter ruim voldoende voor drie ondernemende jonge uilen. Niet eerder zagen we ze al zo vroeg de sluis in gaan. Vrijdagmiddag had de eerste ontdekt dat achter de opening een nieuwe wereld viel te ontdekken en gisteren verbleven ze bijna de hele dag met zijn drieën in de sluis. Geboren op 1 mei, waren ze gisteren nog maar 17 dagen oud, beginnende pubers nog maar. Zou het kunnen dat de meikevers geinfecteerd waren met een pepmiddeltje? Wat ze daar zoeken is me eerlijk gezegd een raadsel. Opgepropt in een kleine ruimte, amper ruimte om je bewegen ... vreemd.

Ringen

Wat dit betekent voor het ringen komende zaterdag, laat zich nog lastig inschatten. Blijven ze zich de komende week in de sluis ophouden, dan wordt het een moeilijk verhaal. Laten we echter hopen dat de sluiskruiperij een tijdelijke afwijking is en dat ze zich de rest van de week weer als normale steenuilen gaan gedragen.

We hadden door - vergeleken met vorig jaar - de jongen een paar dagen eerder te ringen, gehoopt dat ze nog niet in de sluis zouden kruipen. Maar zelfs als we ze gisteren hadden willen ringen, was dat niet gelukt. En dan te bedenken dat we nooit eerder ringen dan leeftijdsdag 14. Daarvoor bestaat er de mogelijkheid dat de ring over het enkelgewricht schuit en daar klem blijft zitten. Dat wil je natuurlijk niet. Nog eerder ringen was dus geen optie.

We wachten dus maar gewoon de ontwikkelingen af. In mijn blog later deze week kom ik er uiteraard op terug.

Afhaalloket

Op het moment dat ik de laatste hand aan deze blog leg, is vrouw steenuil bezig een van de jongen te voeren met stukjes muis of rat. Zelfs nu blijven ze in de sluis, waardoor deze als een soort afhaalloketje functioneert. Rechtstreeks van uit de keuken op tafel. Het moet niet gekker worden!

 * De foto in de header: het voorstadium van de meikever, een engerling. Een fascinerend beestje.

Het aantal meikevers per dag.

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs