Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

De vrijheid tegemoet

Linda Persoon | vrijdag 29 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 716x

Met een dagvullend showprogramma hebben de vier merelkuikens gisteren het nest verlaten.

De eerste twee kuikens maakten er niet zo veel woorden aan vuil, hup, op de rand en gáán. Nummer drie had een wel heel aparte manier van ‘uitvliegen’, namelijk door middel van een kleine lift van moeder. De bedoeling of niet, beneden was hij in ieder geval wel!

Dagvullend programma

Het laatste kuiken heeft de kijkers daarna de rest van de dag van hun werkzaamheden afgehouden. Op de rand, van de rand, weer op de rand, nee toch eerst nog maar een dutje. Mama was streng en overwoog het kuiken op een uithongeringdieet te zetten, maar daar kwam papa weer met een hapje. Waarom zou je ook eigenlijk vertrekken? Maar aan het eind van de dag, na een hoop aanmoediging van de ouders (en de kijkers in het clubhuis) besloot het kuiken toch maar een ander plekje te zoeken. Een hoger plekje wel te verstaan, de balk boven het nest. Al dan niet vrijwillig kukelde hij daar af en zat tegen 21.00 uur ’s avonds dan ook eindelijk op de grond. Wees voorzichtig en wijs kleine mereltjes, het ga jullie goed!

Nog niet vliegvlug

De mereltjes hebben het nest verlaten op een leeftijd van 15 dagen oud (de oudste kuikens) en 14 dagen oud (de jongste kuikens), daarmee zitten ze netjes op het gemiddelde. Jonge merels zijn nog niet vliegvlug, dit is heel normaal. De komende dagen zullen ze hun spieren trainen en goed leren vliegen. Ondertussen worden ze nog door hun ouders gevoerd tot ze hun eigen kostje bij elkaar kunnen scharrelen. Ziet u in deze tijd een jonge vogel schijnbaar hulpeloos in de tuin, dan is dat dus niet meteen reden voor paniek. De ouders zijn waarschijnlijk gewoon in de buurt. U kunt de vogels wel helpen door de kat even een paar dagen binnen te houden.

Nieuwtje!

Tot slot nog een leuk nieuwtje; onze camera blijft nog even aan! Het zou zomaar kunnen dat er nog een derde leg volgt. We weten natuurlijk niet of ons merelkoppel het nogmaals aandurft maar wij in ieder geval wel! Dus haal gauw dat achterstallig huishoudelijk werk in en vul de voorraadkast, u heeft een kleine week de tijd voor Mevrouw Merel zich eventueel weer zal melden voor een nieuw legsel!

Clip door onze clipmaker Romke


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs