Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

De vlag kan uit, een Koninklijke, met wimpel

Wim van Nee, STORK | donderdag 27 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 995x

Overal hangen vlaggen uit. Natuurlijk, de eerste twee jongen zijn geboren. Zo'n mooie feestelijke gebeurtenis, daar móet wel voor gevlagd worden.

Gisteren rond het middaguur komt het bericht binnen. Het eerste ei  is uit, precies volgens de verwachtingen. En aan het begin van de avond laat het tweede kuiken zich  zien. Intussen komen ook uit de rest van het land berichten van de eerste jongen. Meestal is het half april al ergens raak, mogelijk heeft de koude weer voor vertraging gezorgd. Maar in Gennep valt dat wel mee, ze zijn zelfs een paar dagen vroeger dan vorig jaar.

Nu even afwachten wanneer de derde uitkomt. Dat kan vandaag gebeuren. Het derde ei is in het voordeel omdat het na het leggen niet is afgekoeld. De eerste twee wel en die moesten opnieuw worden opgewarmd om het ontwikkelproces te starten. Het gevolg is wel dat deze twee ongeveer gelijktijdig uitkomen. Dat is ook keurig gebeurd. Het derde ei, dat niet is afgekoeld na het leggen, zal snel volgen. Het zou me niet verbazen als nummer drie een koningskind wordt.

Ziet u met hulp van welke dieren ik deze vlag heb gemaakt? Rood, dat is natuurlijk de kleur van de snavel van onze hoofdrolspeler, de ooievaar. En ook het wit is van haar afkomstig. Blauw is moeilijker te vinden in de dierenwereld, maar het blauw van gaai is onovertroffen.

En dan oranje boven. Afkomstig van de allermooiste inheemse vlinder, de oranjetip. Koninklijker kan het bijna niet.

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs