naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Havik

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Steenuil

Live

Slechtvalk

Live

Koolmees

Live

Groene specht

Geen broedsel

Zeearend

Geen broedsel

Kerkuil

drie jonge SLECHTVALKEN op het balkon   *   Jonge GROENE SPECHTEN   *   14 dagen jonge STEENUILEN   *   Jonge KAUW aan de wandel   *   HAVIKjong regelmatig alleen op het nest
Toon alle blogs & vlogs

Door Louis van Oort
Medewerker Vogelbescherming Nederland

De verhalen beginnen

Louis van Oort | zaterdag 17 februari 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 118x

Hartje zomer 2017 gingen de laatste webcams van het seizoen 2017 offline en hartje winter 2018 zijn ze weer aangegaan voor een nieuw seizoen Beleef de Lente. Kortom, we krijgen maar geen genoeg van het seizoen der seizoenen!

Logisch ook. Geen seizoen biedt zoveel verwachting – letterlijk én figuurlijk – als de lente. We kunnen niet wachten tot we de eerste livebeelden van de vogels zien en we kunnen aan het eind van de rit maar moeilijk afscheid nemen van de laatste uitvliegende jongen.

Wat fantastisch dan ook dat dit unieke webcamfestijn weer gaat beginnen en wat mogen we ons weer verheugen op maandenlang kijk-, luister en leesplezier.

Ook in dit twaalfde seizoen Beleef de Lente zijn we weer te gast in de nestkasten en nesten van twee handen vol vogelsoorten. Van de vroeg broedende bosuilen – die nog voor de jaarwisseling al volop aan het baltsen zijn – tot en met de ooievaars, waarvan de jongen pas eind juli uitvliegen.

Voorspelbaar? Mooi niet!

Het lijkt allemaal zo voorspelbaar: twee vogels vinden elkaar en besluiten een webcamnest te betrekken. Ze paren en leggen eieren. De eieren komen vervolgens uit (of niet) en de jongen worden net zo lang volgepropt met voedsel tot ze het nest zelfstandig kunnen verlaten. Mooi en overzichtelijk, en toch razend fascinerend.

Maar…. zo mooi en overzichtelijk verloopt een seizoen van Beleef de Lente helemaal niet! Het hierboven beschreven scenario wordt doorgaans nog wel gevolgd in grote lijnen, maar dat gaat met zoveel haken en ogen, beren en leeuwen en ups and downs gepaard, dat van ieder paartje voor de webcams een complete speelfilm kan worden gemaakt. Elk broedseizoen is voor al die afzonderlijke vogels een uniek verhaal.

En die verhalen gaan wíj hier vertellen. Onze webloggers, clipmakers en moderatoren leggen uit wat er gebeurt in en rond de nesten. Ze laten zien waarom deze vogels doen wat ze doen en wijzen u op details die u anders zouden zijn ontgaan. Er gaat een wereld vol verhalen voor u open. En het mooie is, die verhalen spelen zich ook af in uw tuin en in het plantsoen om de hoek. Alleen: dat ziet u allemaal niet. Bij Beleef de Lente ziet u het wél.

Laat u daarom ook dit jaar weer meeslepen door de verhalen die de webcamvogels ons vertellen en geniet een lange lente lang van Beleef de Lente!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht