Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

De ultieme artiest

Bernice Goffin | zondag 10 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 289x

De merels zijn nog steeds in de buurt en vooral man merel laat ook regelmatig van zich horen. Zijn zang is misschien wel het bekendste en meest geliefde liefdeslied van alle Nederlandse vogelsoorten.
Foto Bernice Goffin

De populairste zanger

Dat Nederland van de merel houdt bleek uit een verkiezing in 2010 waarin men kon stemmen op de mooiste vogelzang. De merel won deze wedstrijd overtuigend en eindigde daarmee ook nog boven de nachtegaal, een soort met haast legendarische zangkunsten. Dat de merel deze wedstrijd won is natuurlijk met goede reden: zijn zang is niet alleen prachtig en uniek, maar ook vrijwel overal in Nederland te horen. Veel mensen kennen de merelzang en associëren zijn weemoedige klanken met het naderende voorjaar.

 

Een échte vroege vogel

De merel mag met recht een vroege vogel genoemd worden. Het maakt niet uit hoe kort de nachten worden in de zomer, al ruim vóór zonsopgang laat elke merelman in de buurt zijn lied horen. Zeker op plaatsen met kunstlicht kunnen zijn klanken zelfs in het holst van de nacht rondgalmen.

 

Een duidelijke boodschap

Hoewel wij allemaal meegenieten, is het zingen voor de merel een serieuze zaak. Hiermee kan hij vrouwtjes lokken maar vooral ook rivalen op afstand houden. Met zijn zang zegt hij eigenlijk ‘deze plek is van mij’. Als een rivaal hier niet naar luistert, zal de territoriumhouder niet schromen om de rivaal te verjagen op minder prettige manieren.

 

Territoriumstrijd

Gevechten tussen merelmannen kunnen er fel aan toegaan. Mannetjes gaan volledig op in de strijd en verliezen de aandacht voor alles om zich heen. Met alle gevolgen van dien. Zelf heb ik eens mijn hart vastgehouden toen ik een gevecht tussen merelmannen zag uitbreken op de weg, met auto’s die er rakelings langsraasden. Het oog voor het verkeer was volledig verloren. Beide merels ontsnapten op het nippertje, meer door geluk dan door oplettendheid. Het was makkelijk te zien hoe mis zo een gevecht kan gaan.

 

Gelukkig hebben we hier voorlopig nog geen rivalen in beeld gezien: man merel vervult zijn taak goed en laat horen dat deze plek echt van hem is!

Foto Shutterstock

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs