Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Gaai. Foto Piet Munsterman - Saxifraga.

Door Bernice Goffin

De uitvlieg-race

Bernice Goffin | maandag 4 juli 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 338x

De mereltjes groeien razendsnel en het moment van uitvliegen nadert. Dit weekend werd pijnlijk duidelijk waarom het zo belangrijk is dat jonge merels zo snel mogelijk opgroeien en het nest verlaten.
Een jonge, maar al volgroeide merel. Foto Jan Neijendijk - Saxifraga

De gaai blijft nog weg

Toen de gaai afgelopen weekend één van de kuikens meenam, maakte iedereen zich gelijk zorgen om de overige twee kuikens. En met recht: gaaien zijn zeer intelligente vogels en de gaai zal dan ook ongetwijfeld de nestlocatie onthouden hebben. Dat hij niet terug is gekomen mag eigenlijk wel wonderlijk genoemd worden. Misschien bleken de kuikens toch al wat te groot om op te eten, of hebben man en vrouw merel de bewaking bij het nest opgeschroefd.

 

Zo snel mogelijk uit het nest

Uit deze gebeurtenis blijkt wel hoe belangrijk het voor merels is om snel op te groeien: allemaal op elkaar in het nest zijn ze kwetsbaar. Als een roofdier ze vindt, is de kans groot dat het hele nest gelijk leeg wordt geroofd. Met ongeveer 13 dagen oud verlaten de jongen daarom al het nest, ook al kunnen ze dan nog niet goed vliegen.

 

Een laatste redmiddel

Als een roofdier het nest bezoekt houden de kuikens zich om te beginnen doodstil: je kunt maar beter niet opgemerkt worden. Komt het roofdier toch te dichtbij, dan kunnen kuikens vanaf ongeveer 11 dagen oud het nest proberen te ontvluchten. Dat is wel een lastige beslissing: als je het nest verlaat vóór je er klaar voor bent is dat een groot risico, maar het geeft in elk geval een betere kans dan blijven zitten en één voor één opgegeten worden. Vanaf vandaag zijn de kuikens ongeveer op de leeftijd dat ze deze gok kunnen wagen in het geval van ongewenst bezoek. Maar laten we hopen dat het niet nodig is.

 

Het uitvliegen nadert

Als de gaai het nest niet meer bezoekt zullen de kuikens nog wat langer blijven zitten zodat ze wat meer kunnen oefenen voor hun sprong naar de grote buitenwereld. Maar ook dan gaat het snel: ongeveer halverwege deze week zullen ze oud genoeg zijn om het nest te verlaten, dus houdt ons duo de komende dagen goed in de gaten!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs