Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

De uitsmijter

Saskia Wijte | vrijdag 29 juli 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 461x

Ja beste lieve mensen, we gaan er helaas aan geloven. De camera's gaan uit op 1 augustus. Maar om het leed wat te verzachten: we kunnen nog een paar dagen genieten van de prachtige sfeerbeelden uit de Biesbosch, en nog net op tijd voor het einde zijn de jongen alledrie uitgevlogen!
Jong 1 vliegt rond. Foto van Roel Diepstraten

Het lijkt wel de dag van gisteren dat het 20 maart was en dat de camera's aan gingen. En daar waar bij andere vogels de paringen en eieren ons meteen om de oren vlogen bleef het bij de visarenden nog even rustig. Sterker nog, de visarenden waren nog niet eens in het land. Maar dat is ook helemaal niet zo gek, want het broedseizoen loopt gemiddeld genomen van maart tot in juli/augustus, waarbij er zowel vroege als late broeders zijn. Uitzonderingen daargelaten, want er zijn altijd meerkoeten, duiven, nijlganzen of andere soorten die besluiten dat je prima in de winter een nest kan bouwen, maar dat terzijde. Dat het broedseizoen in het vroege voorjaar begint en doorloopt tot in de zomer betekent ook dat we extra lang kunnen genieten van prachtige webcambeelden.

Van touchdown tot take-off

Op 25 maart verscheen man visarend na een lange reis voor het eerst in beeld op onze camera. Op 1 april, echt geen grap, voegde vrouw zich bij hem. Het nest werd druk verbouwd en uitgebreid. Dat was ook wel nodig nadat we met samengeknepen billen afwachtten of het nest de stormen van dit voorjaar wel zou doorstaan. En net na Pasen, op 20 april, werden ons wachten beloond met het eerste ei. Keurig volgens het boekje volgden op 23 april en 26 nummero 2 en 3. Onbedoeld werd dat wel een dingetje dit seizoen: hoe verhoudt dit broedsel zich tot de gemiddelden? De eieren gingen conform het boekje. Kuiken 1 kroop na een keurig gemiddelde broedduur uit het ei. Kuuk 2 en 3 wilden niet achterblijven en besloten nummer 1 in een moordend tempo te volgen. Daar gingen onze keurige gemiddelden. We durfden dus nergens meer vanuit te gaan, maar eerste uitvlieger hield zich toch weer keurig aan de verwachtte planning en de allereerste solovlucht volgde na precies 53 dagen.

Stoppen op het hoogtepunt

Onze camera stopt precies op het hoogtepunt. Op het moment van schrijven zijn net alle jongen uitgevlogen. Nou vind ik de term "uitvliegen" in dit geval enigszins misleidend, want de jonge visarenden komen nog steeds terug naar het nest dat voorlopig nog even dient als hun thuisbasis. Maar uitgevlogen betekent voor nu dus dat ze zelfstandig zijn losgekomen van het nest en voor het eerst met eigen ogen hebben kunnen zien wat de Biesbosch voor moois te bieden heeft. En dit onder bezielende leiding van pa en ma, want die zijn de komende maanden nog niet van de pubers af. Sterker nog, collega Roel was van de week aanwezig bij het nest en zag dat moeder visarend concurrerende vissers, zoals aalscholvers, volop aan het verjagen is. De jonge visarenden kunnen zo enigszins ongestoord oefenen met het vangen van hun eigen eten. En gelukkig voor ons eten de jongen nu ook nog op het nest. En zo eindigt Beleef de Lente 2022 voor de visarenden mooi op het hoogtepunt.

Dankjewel!

Dit is het laatste visarendenblog van dit seizoen. De digitale kroeg, ofwel het clubhuis, blijft net als de camera nog tot 1 augustus live. Dan sluiten wij de camera's af. Doen jullie het licht uit in het clubhuis?

We hebben weer een prachtig seizoen achter de rug. Maar helaas, het is nu echt bijna voorbij. De kracht van Beleef de Lente zit hem in het mooie samenspel tussen de vogels voor de camera, het vrijwilligersteam achter de camera's én jullie, de zeer betrokken kijkers. Heel hartelijk dank voor het kijken, het stellen van vragen, het aanleveren van tips en jullie enthousiasme op de diverse (sociale) mediakanalen. Namens team Visarend wens ik jullie nog een prachtige zomer toe, alvast een fijne kerst, een gelukkig nieuwjaar en hopelijk treffen we elkaar hier weer in het voorjaar van 2023!

- Roel, Harm, Larissa, Dieuwertje, Nina, Pieter, Sam, Kelvin en Saskia

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Visarend Alle Beleef de Lente blogs