Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

De tweede kraker

Adrie Duivenvoorden | zondag 19 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1125x

We hebben al kennis gemaakt met de eerste kraker: de Huismus. Afgelopen week kwam de tweede aan de nesten hangen. Maar als de Mus al te dik is, hoe denkt een Gierzwaluw dan in de nesten te komen?
George Hageman

DE GIERZWALUW

Ieder jaar neemt een Gierzwaluwechtpaar een kijkje in de Zwaluwnesten, reden om een paar Gierzwaluwdakpannen op het dak te leggen, zo is het immers ook met de huiszwaluwen begonnen. Dit jaar is het gedrag van de Gierzwaluwen anders, De afgelopen week zijn ze dagelijks aanwezig en laten zich op veel momenten van de dag zien, zoekend naar nestruimte. Aanvankelijk zorgden ze voor nogal wat onrust onder de Huiszwaluwen, maar de rust is inmiddels weergekeerd en zweven de giertjes tussen de huisjes alsof ze samen een kolonie vormen. Hopelijk weten ze de dakpannen te vinden.

EEN DAK VOL LEVEN

Hoe is het met de andere kraker? de Huismus, in de winter gebruiken de Mussen en Koolmezen de zwaluwnesten als schuilplaats. Hoewel je wel eens leest dat de Mussen de Zwaluwen terroriseren en nesten slopen (lukt natuurlijk niet bij kunstnesten) leven ze hier in alle vrede. Het jaar door tellen we tussen de veertig en vijftig Mussen in de tuin. We hadden gehoopt dat er dit jaar een Mussenechtpaar  tussen de Zwaluwen zou broeden, maar voor de komst van de Zwaluwen waren ze weer verdwenen. Twee jaar geleden heeft een Mussenechtpaar midden tussen de Zwaluwen drie broedsels grootgebracht. Prachtig gezicht die voedende  Mus tussen de voedende Zwaluwen. Als de Zwaluwjongen wat groter zijn, laten ze zich tijdens het voeden mooi zien, de Mussenjongen zie je niet. Maar de Mussen kiezen liever voor hun eigen plek en dat is aan beide zijkanten van het huis en onder de nokvorsten daar is het  volgestampt met Mussennesten. Zo is er een eerlijke verdeling, de voor en achtergevel voor de Zwaluwen, de zijkanten en de nok voor de Mussen. De hele zomer hoor je het gepiep en getjilp van de jonge vogels.

Hoewel de Mussen allang jongen hebben, wachten wij in spanning op het eerste Zwaluweitje.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs