naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Lepelaar

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Jongste lepelaartje valt uit het nest   *   Zondag om 22:00 uur worden de webcams bij de koolmezen uitgezet   *   Alle acht koolmeesjes uit nest2 zijn uitgevlogen!   *   De jonge slechtvalkjes zijn geringd - het zijn drie vrouwtjes   *   Nestbouw huiszwaluw in volle gang!
Toon alle blogs & vlogs

Door Sip Veenstra
It Fryske Gea

De tijd begint te dringen

Sip Veenstra, It Fryske Gea | donderdag 15 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 428x

Ha! We snappen er niks van, maar niks mooier dan dit. Mensen geven tips en trekken die later weer in. Ze zijn ervan overtuigd dat de zeearenden een ei hebben, maar vervolgens zit het vrouwtje een uur lang met haar man verliefd te zijn op een tak. Maar dan wordt het ei toch te koud?

Een collega van een ander landschap heeft namelijk een broedende zeearend in het terrein, waarbij het vrouwtje steevast op haar nest mét ei blijft zitten om dit lekker warm te houden. Zo zie je maar weer, die van ons is steevast druk met flikflooien, ‘proef’-broeden, takken goed neerleggen, paren, roepen etc.

11-stedentocht

Weer andere mensen bellen en zeggen dat het nu toch echt wel de zeearend wordt hoor, terwijl op die dag het vrouwtje bijna de hele dag op het nest verblijft zonder webcam. Het lijkt de 11-stedentocht wel, één dikke nachtvorst en iedereen is er van overtuigd ‘it giet oan’!

Opschieten

Maar één ding is wel zeker. Willen de haviken nog wat bereiken, dan moeten ze nu toch echt wel beginnen met het nest geschikt te maken aan hun formaat. Haviken leggen namelijk meestal het eerste ei vanaf eind maart t/m half april. En tot mijn verrassing leek dit gisteren ook serieus te gebeuren.

De havik was druk bezig met het verder opbouwen van het nest en ook vanmorgen waren ze druk in de weer. Nest opbouwen, de nestkom kleiner maken, zodat het straks mooi past. Op het moment dat het zeearendmannetje verschijnt en zich er mee wil bemoeien, wordt deze ook feller aangevallen dan de weken ervoor.

Soap

Maar dan worden de rollen toch weer omgedraaid. Zijn de haviken net even weg, komen daar meneer en mevrouw zeearend weer op het nest met de webcam. Het nest moet namelijk wel lekker ruim en groot genoeg worden opgebouwd. Tsja... de tijd begint voelbaar te dringen bij beide paren. En alles wat wij kunnen doen is fantaseren over hoe deze soap afloopt. Dat het ons (zowel roofvogel als mens) bezig houdt is een feit!


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 37.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht