naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Sip Veenstra
BDL vrijwilliger It Fryske Gea

De tijd begint te dringen

Sip Veenstra, It Fryske Gea | donderdag 15 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 309x

Ha! We snappen er niks van, maar niks mooier dan dit. Mensen geven tips en trekken die later weer in. Ze zijn ervan overtuigd dat de zeearenden een ei hebben, maar vervolgens zit het vrouwtje een uur lang met haar man verliefd te zijn op een tak. Maar dan wordt het ei toch te koud?

Een collega van een ander landschap heeft namelijk een broedende zeearend in het terrein, waarbij het vrouwtje steevast op haar nest mét ei blijft zitten om dit lekker warm te houden. Zo zie je maar weer, die van ons is steevast druk met flikflooien, ‘proef’-broeden, takken goed neerleggen, paren, roepen etc.

11-stedentocht

Weer andere mensen bellen en zeggen dat het nu toch echt wel de zeearend wordt hoor, terwijl op die dag het vrouwtje bijna de hele dag op het nest verblijft zonder webcam. Het lijkt de 11-stedentocht wel, één dikke nachtvorst en iedereen is er van overtuigd ‘it giet oan’!

Opschieten

Maar één ding is wel zeker. Willen de haviken nog wat bereiken, dan moeten ze nu toch echt wel beginnen met het nest geschikt te maken aan hun formaat. Haviken leggen namelijk meestal het eerste ei vanaf eind maart t/m half april. En tot mijn verrassing leek dit gisteren ook serieus te gebeuren.

De havik was druk bezig met het verder opbouwen van het nest en ook vanmorgen waren ze druk in de weer. Nest opbouwen, de nestkom kleiner maken, zodat het straks mooi past. Op het moment dat het zeearendmannetje verschijnt en zich er mee wil bemoeien, wordt deze ook feller aangevallen dan de weken ervoor.

Soap

Maar dan worden de rollen toch weer omgedraaid. Zijn de haviken net even weg, komen daar meneer en mevrouw zeearend weer op het nest met de webcam. Het nest moet namelijk wel lekker ruim en groot genoeg worden opgebouwd. Tsja... de tijd begint voelbaar te dringen bij beide paren. En alles wat wij kunnen doen is fantaseren over hoe deze soap afloopt. Dat het ons (zowel roofvogel als mens) bezig houdt is een feit!


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 35.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht