Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

De stand van de oren

Roelof Speelman, Oehoewerkgroep Nederland | zondag 23 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 685x

Veel mensen denken dat de pluimen boven op de kop van de Oehoe oren zijn. Maar die hebben eigenlijk helemaal niets met de ‘’echte’’ oren te maken.
foto: Lutie de Jong

Pluimen

De pluimen zijn een heel herkenbaar en vallen ook in het veld vaak meteen op. Net als op bovenstaande foto, heb je meteen door wie het nest bezet heeft. Eigenlijk zijn die pluimen meer stemmingsgraad meters die bestaan uit een aantal langere veren van zo’n 8 cm. Als ze recht opstaan zijn de Oehoes zeer alert zoals bij gevaar of verstoring en liggen ze meer plat dan zijn Oehoes op hun gemak of in rust. 

Oren.

De echte oren zitten goed verscholen net achter het gezichtsmasker; ook wel sluier genoemd. Door de vorm en de stand van de veren die daar groeien wordt het geluid versterkt (tot wel 10 keer) naar de gehooringang geleid. De gehooringangen zijn behoorlijke grote gaten zoals op de onderste foto goed te zien is. Doordat deze Oehoe helemaal nat is geworden kunnen we het goed bekijken.

Jagen in het donker

Er zijn uilen soorten die in bijna totale duisternis kunnen jagen. Dit kan doordat de gehooringangen links en rechts niet op de zelfde hoogte zitten. Maar ook de vorm van de ingangen door middel van huidplooien en de vorm in de schedel zelf verschillen links en rechts. Deze asymmetrische functie dient om  veel beter de richting te kunnen bepalen waar het geluid vandaan komt.

De Oehoe heeft deze asymmetrie niet en zijn dus ook gewoon afhankelijk van hun ogen en kunnen dus ook niet jagen in volledig duisternis.

Wat moeilijk te verklaren is (als je toch van die gevoelige oren hebt) dat je kunt broeden midden in een steengroeve waar regelmatig gebruik wordt gemaakt van explosieven. Ook hebben we een paartje broeden in een groeve naast een schietbaan. Hier wordt dagelijks geschoten , iets waar ik na een half uur al hoorndol van wordt.. Maar meneer en mevrouw Oehoe brengen hier elk jaar doodleuk hun jongen groot. Of ze hierbij een gehoorbeschadiging oplopen ?????

foto: oehoewerkgroep.nl

Oehoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs