Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

De stalker

Adrie Duivenvoorden | zondag 18 augustus 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 906x

Afgelopen dagen worden wij gestalkt door een jonge Ekster. Op de rand van het staldak houdt hij de boel nauwlettend in de gaten. We hebben kunnen zien hoe hij voor het oog van de camera vliegensvlug een spin roofde, maar daar bleef het niet bij!
caroline van kekeren

Daar zat hij, de omgeving in zich opnemend en had al lang een hapje in het vizier, wachtend op het juiste moment. Maar daar was ineens een mens, roet in het eten gooiend. Toen was het kiezen of delen.

Ik voelde iets langs mij heen scheren en daar ging hij, heel snel had hij een pril dood Zwaluwjong weggegrist en ging er vandoor. Helaas lagen er nog drie dode jongen, die ik maar heb laten liggen. De één zijn dood is immers de ander zijn brood. Ook steelt hij zo nu en dan een kwartel of duivenei, het zal hem smaken het eierstruif loopt langs zijn veren. Gelukkig heeft hij geen idee dat er in de nesten misschien wat te halen valt. Als hij daar volgend jaar achter komt zal het hem tegenvallen. Huiszwaluwen zijn niet gesteld op Eksters.

DE KWETSBAARHEID VAN DE TWEEDE LEG

De kuikens die 15 augustus uitgekomen zijn hebben het niet overleefd. Ouders hebben misschien niet voldoende insecten kunnen vinden, het weer was niet bijzonder en de dagen worden korter. De ouders gaven er de brui aan, hebben het nest opgeruimd en zijn verdwenen. Dit is een situatie die juist tijdens het tweede broedsel voorkomt, tijdens de eerste leg vind je zelden of nooit dode jongen, Maar gelukkig zijn er meer Zwaluwen  die het voor elkaar krijgen om hun jongen voorspoedig te laten opgroeien en die eind september nog uitvliegen. Zouden dit oudere ervaren Zwaluwen zijn?

En dan het prachtige blog van Annelies een schot vanuit het hart middenin het hart. Het is zoals het is, maar tegenover deze nare gebeurtenissen staan de vele gezonde jonge Zwaluwen die binnenkort hun reis naar Afrika aanvangen, volwassen worden en zich gaan voorbereiden op een volgende voortplanting volgend jaar en vergezeld zullen worden door Kuuk ouders en kleintjes. Als ik de enorme zorgzaamheid van deze familie zie, geloof ik in een behouden terugkeer!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs