Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

De sprong in het diepe

Bernice Goffin | vrijdag 9 juli 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 443x

Binnen acht weken zijn onze kleine hummeltjes uitgegroeid tot volwaardige kerkuilen. Of ja, bijna dan. Er wacht nog een grote opgave in de weg naar volwassenheid: het uitvliegen. Een klein stapje voor de Nederlandse kerkuilenpopulatie, maar een gigantische sprong voor onze geliefde kuikens.
K1 zit al in de startblokken

Kijken, wachten, afwegen…

Stel je voor: je hebt je hele leven in hetzelfde houten kastje gewoond, gezellig ingeklemd tussen je broertjes en zusjes. En dan opeens is daar die grote gevaarlijke buitenwereld. En om de kast te verlaten moet je een sprong van jewelste maken. Niet gek dus dat onze kuikens het een lastige opgave vinden! Met name K1 staat al lange perioden in de kastingang. Kijken, wachten, afwegen, weer terug de kast in. En dan toch weer hetzelfde proces overnieuw. Ze wil wel, maar durfde het tot nu toe nog niet aan. Daar gaat verandering inkomen.

 

Bevederde graafmachientjes

Want de kast wordt echt te klein! Met het spelen en oefenen bespringen de kuikens braakballen, dode muizen en, als die er even niet zijn, elkaar. Er wordt druk in elkaars gezicht gefladderd en er vinden complete afgravingen plaats in de nestbodem. Ik heb meerdere vragen gezien over waarom de kuikens zo veel graven. Het simpele maar onbevredigende antwoord is: we weten het niet zeker! Maar ik vermoed dat het een vorm van spel en de wereld ontdekken is. Elk stukje van de nestkast moet binnenstebuiten worden gekeerd in de ontdekkingstocht.

 

Nog even genieten

Gelukkig hoeven we de uiltjes nog niet gelijk te missen na de grote sprong. De komende tijd zullen ze nog in de hooiberg blijven om hun vliegkunsten te perfectioneren. Maar eerst maar eens daadwerkelijk die grote sprong maken. Wacht maar, dat gaat zeer binnenkort gebeuren. Als je het mij vraagt vanavond of dit weekend. Bijvoorbeeld 10 juli om 23:12. Dit is geen moment om de ogen van de cam te halen. Dus waarom lees je dit blog eigenlijk nog?

Foto Chris van Rijswijk

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs