Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

De sneeuw voorbij

Ronald van Harxen, STONE | zondag 28 februari 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 720x

Toen het 6 februari 's avonds begon te sneeuwen, duurde het niet lang of de wereld rond de perenboom was veranderd in een sneeuwlandschap. Waar de steenuilen normaal de hele nacht wegblijven om te jagen, keerden ze nu rond middernacht terug. Meer dan een uur lang zaten ze samen op het bordes.

Ik meende verwondering te kunnen aflezen aan hun blikken, maar ook een lichte mate van verstoring. Daarna vlogen ze terug de duisternis in om zoals gebruikelijk pas de volgende ochtend  rond zonsopgang weer hun opwachting te maken. Terwijl wij als Team Steenuil ons zorgen begonnen te maken over de muizenvangst, brachten zij de zondag door als alle andere (zon)dagen. Samen in de kast, verenkleed verzorgen, muizenrestjes tussen de nagels uit pulken, af een een knuffel en vooral veel slapen. De kop tussen de veren om zo weinig mogelijk warmte te verliezen, wachtend op de avondschemering.

Toen die inviel verlieten ze in afgesproken volgorde de nestkast: man eerst, korte tijd later gevolgd door mevrouw. Dit patroon herhaalde zich de dagen erna, net alsof er niets aan de hand was. Op 8 februari lag er 's morgens zowaar een vers gevangen diepvriesmuis in de kast. Blijkbaar wisten ze waar die hun kopjes boven de sneeuw uitstaken. Later volgden er nog enkele. Zo te zien hebben ze er niet al veel onder geleden, onze steenuilen.

De sneeuw was nog niet gesmolten of de lentekriebels sloegen toe. Op 18 februari konden we al de eerste paring noteren. De uilen zijn er blijkbaar klaar voor. En wij ook!

Namens Team Steenuil welkom terug en veel plezier bij de 15e editie van Beleef de Lente.
STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs