Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
ANJ van de Mortel 2016 foto: Coriena

Door Margot de Kam

De slechtvalkkuikens zijn geringd. Updates.

Margot de Kam | zondag 12 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1091x

De kuikens zijn maandag 13 mei tussen 19:00 en 20:00 geringd. Het zijn 3 vrouwen. Zij zijn drie weken oud, en dat is precies de juiste leeftijd om te ringen. Het ringen gebeurde door een gecertificeerd ringer van de Werkgroep Roofvogels Nederland, in een ruimte in de toren vlak achter de kast.
Klauw wordt gemeten foto: Eleonore

Ringgegevens:

1e vrouw  ESR 845 gram, geboren 22 april 18:28

2e vrouw  ESP 795 gram, geboren 23 april  5:02

3e vrouw  ESS 770 gram, geboren 23 april 22:11

 

 

 

Doel van het ringen

Het ringen geeft veel inzicht over van alles wat we over de slechtvalk -en andere vogels- willen weten. En we willen die zaken als mensen weten, bijvoorbeeld om hen te kunnen beschermen. We kunnen door terugwaarnemingen zien waar de vogels heentrekken. Hoever trekken ze weg van hun geboortegrond? Welke nieuwe broedplaatsen kiezen ze? Op welke leeftijd beginnen ze nieuwe nesten? Wat zijn hun voedselgewoontes? Maar ook bijvoorbeeld hoe oud ze worden, wat de overlevingscijfers zijn. En hoeveel vogels van een bepaalde groep er ongeveer in een gebied zijn.

 

Wie mag het ringen uitvoeren?

Het ringen van vogels valt onder de flora en faunawet. Ringers krijgen een vergunning van het Vogeltrekstation, na het volgen van een opleiding en meewerken in een team van ervaren ringers. Ze moeten examen doen over hun kennis, kunde en kwaliteit, bij onafhankelijke, ervaren ringers, in opdracht van het Vogeltrekstation. Dan moet elke ringer steeds bijscholingen volgen om op de hoogte te blijven van de nieuwste technieken en inzichten. De kwaliteit van de ringers wordt zo naar internationale maatstaven gewaarborgd. Alle gegevens worden in de databank van het Vogeltrekstation opgeslagen. En aan een europees systeem gekoppeld. Het werk van de ringers is onbezoldigd.

 

Wat gebeurt er precies tijdens het ringen?

De kuikens worden voorzichtig, ieder in een eigen linnen tas van de kast naar een ruimte binnen gebracht. Doordat ze in het tasje zitten zien ze even niets en blijven ze rustiger. De ringer meet de kuikens ín de tas, één voor één. Er wordt gemeten aan de hand van de lengte van vleugel en staartpennen hoe oud het kuiken precies is. De voeten zijn het eerst uitgegroeid. Bij de slechtvalk is de man ongeveer een derde kleiner dan de vrouw, door deze verhouding kan het geslacht aan de afmeting van de uitgestrekte klauw (meestal) worden bepaald. En het gewicht wordt gemeten. Dit geeft informatie over de conditie en ook over het geslacht. Er wordt aan elke poot een ring aangebracht, 1 aluminium ring met de code voor het Vogeltrekstation, en 1 met een letter-of cijfercombinatie. Deze combinatie gebruiken we meteen als benaming van de kuikens. Dan pas wordt het kuiken even uit de tas gehaald, zodat de ringer de krop kan meten en de algehele conditie kan zien. Alle gegevens worden direct nauwkeurig geregistreerd.

Tegelijkertijd wordt de kast schoongemaakt. De prooiresten, braakballen en ringen worden onderzocht. 

 

Live reports van de ringavond

door Erik Petersen


18:45 uur 1.600 kijkers.... Wat een spanning!

18:50 uur 1.985 kijkers.... en de chat ontploft nu al

18:52 uur Nestkast wordt afgesloten en we horen een uitleg

18:54 uur Kuuks gaan liefdevol de linnen tastjes in

19:00 uur 3.431 kijkers.... en we hebben binnenbeelden in de toren

19:03 Wegen van de 1e kuuk en diverse controles, metingen en ringen

19:11 Wegen van de 2e kuuk en diverse controles, metingen en ringen

19:22 Wegen van de 3e kuuk en diverse controles, metingen en ringen

19:27 3x een V volgens VWG

19:34 Nog even samen op de vloer van het kantoor voor een foto

19:40 De geringde dames worden weer naar boven gebracht.

19:44 V Trio weer in de kast en lens gepoetst

 

 

Hoe is het voor de slechtvalken?

Het is even geen feestje voor de ouders als hun kuikens ineens weggenomen worden. We zullen hen luid gakkend, protesterend, om de toren horen en mogelijk ook zien vliegen. Ze kunnen heel goed kijken en zien dan ook direct wanneer de kuikens terug zijn. Meestal kijken ze nog een uurtje of wat de kat uit de boom daarna, en keren dan terug bij hun kroost.

De kuikens zullen even protesteren als ze worden opgepakt. In de tasjes houden ze zich rustig. Als ze uit de tas genomen worden om te bekijken zijn ze soms even fel, maar bovenal erg nieuwsgierig naar wat er om hen heen gebeurt. Pas als ze in de kast terug zijn zien we dat ze zich voor de veilgheid even als 'dood' houden.
Ze hebben dan een naam, namelijk de ringcode, en we weten leeftijd en geslacht.

 

Terugmelden

Het is voor ons als volgers ook leuk om te zien dat nazaten van de Mortel teruggezien worden bij andere nesten met webcams, zowel broedend of als zwervende jonge slechtvalk.

Zo zagen we ANJ van De Mortel 2016 terug in 2017 in Venlo op de webcam en in 2018 in Aalsmeer en in Leiden.

Probeer altijd te melden naar bijvoorbeeld Werkgroep Roofvogels Nederland of een plaatselijke vogelwerkgroep als je een geringde vogel ziet of vindt!

Vogel Werkgroep Gemert , de werkgroep die deze kast en de beelden beheert, heeft ook een overzicht van ringgegevens en terugmeldingen.

 

Man en kuikens na het ringen in 2015

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs