Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

De slechtvalken hebben drie kuikens !

Margot de Kam | maandag 22 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1209x

Zo bijzonder is het om dit zo pal voor de webcam van Beleef de Lente mee te kunnen maken. Het is toch elke keer weer een klein wonder! Om 10:57 op Paasochtend zagen we de eerste pip, het eerste gat, in het eerste ei.

Pip en hatch

We zagen dat de ouders steviger gingen husselen met de eieren, om het loskomen te bevorderen. Het kuiken heeft de schaal opengetikt en het gat gemaakt met de eitand, een tand op de snavel, die spoedig na het uitkomen verdwijnt.
Slechtvalken proberen het met broeden zo uit te kienen dat de kuikens zo kort mogelijk na elkaar uit het ei kruipen. Uit het ei komen wordt hatchen genoemd.

Hatch!
Vandaag 22 april om 18:28 zagen we de vrouw de schaal pakken en er aan knabbelen. Dus toen was het kuiken gehatched. Ze hield het nog even onder haar vleugels.

Om 19:15 vertrok de vrouw en konden we haar eerste kuiken zien.

In het tweede ei zit ook een pip.

update:

23 april om 5:02 is het tweede kuiken gehatched.

23 april om 12:26 pip in het derde ei.

23 april om 22:11 was het derde kuiken half uit het ei, alleen het kontje nog. Om 22:28 zagen we het helemaal.

De kuikens zien er gezond en sterk uit. 

 

Kwetsbare kleine kuikens

Het kuiken is nu zo'n 35 tot 40 gram en het roze huidje is bedekt met een dun laagje witte dons. De oogjes zijn de eerste dag of dagen nog dicht of heel kleine spleetjes.
Het is dus nog erg kwetsbaar en geheel afhankelijk.
Voooral de warmte en de felle zon zijn lastig. De moeder zal veel bij de pasgeboren kuikens aanwezig zijn, om hen tegen de weersomstandigheden te hoeden. Gelukkig is de opening van de nestkast op het noordoosten geplaatst. Dit is expres gedaan, zodat alleen vroeg in de ochtend wat zonnestralen de kast inschijnen. Wellicht heeft de vrouw de eieren en nestkom om die reden weer meer naar het midden verplaatst.

 

Voeding

Eten hebben ze niet meteen nodig, ze kunnen gerust de eerste 24-36 uur zonder. Als de vrouw vindt dat het tijd is voor voederingen krijgen de kuikens de eerste dagen heel regelmatig heel kleine hapjes. De vrouw zal in het begin meestal voeren. De man mag het voedsel aanleveren. De vrouw bepaalt of het tijd is. Zij spoort haar kuikens aan door tegen ze te chuppen en gaat proberen ze vol te stoppen tot ze volle kropjes ziet. Ieder kuiken krijgt haar aandacht en komt aan de beurt. Vocht krijgen ze voldoende uit de hapjes vlees.


We kunnen de komende weken zien hoe de kuikens in razendtempo zullen groeien en zich tot jonge slechtvalken ontwikkelen. Wij wensen iedereen weer veel kijkplezier!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs