Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto: Thea van Gogh slechtvalkrijswijk.nl

Door Margot de Kam

De Slechtvalk, wat is dat voor een vogel?

Margot de Kam | woensdag 4 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1006x

De slechtvalk is een roofvogel, behorend tot de orde der valken, de falconidae. Deze vogel is de allerbeste vliegkunstenaar van alle vogels en het snelste dier ter wereld!
Vliegkunst Foto: Thea van Gogh slechtvalkrijswijk.nl

Vogeljager

Bij voorkeur jaagt de slechtvalk op vogels. Hij heeft verschillende jachttechnieken. Het meest spectaculair is de duikvlucht, waarbij hij hoog in de lucht klimt, zijn vleugels tegen het lijf drukt en zich als een torpedo in druppelvorm vouwt om naar beneden te suizen. Er zijn snelheden gemeten tot 385 km per uur bij deze vlucht. Hij houdt daarbij zijn prooi in het vizier en stoot daar met zo’n vaart op, dat de prooi meestal direct bewusteloos is.

 

What’s in a name?

Is de slechtvalk dan een slechte vogel? Natuurlijk niet! Alle dieren moeten eten, wij mensen ook, en de slechtvalk doodt zijn prooi op een snelle, ik noem het, barmhartige, manier.

Het woorddeel slecht- in de benaming komt waarschijnlijk van de betekenis van slecht als gewoon, vergelijk het met het nu nog gebruikte woord : slechts. Een andere theorie is dat de naam komt van de strijd beslechten.

De slechtvalk is een rondzwervende valk, tenzij hij een nestplaats, met daarbij een territorium, heeft. Hij kan enorme afstanden afleggen. Het zwerven, het pelgrimeren, zien we in andere talen wel terug in de naam: Falco Peregrinus, peregrine falcon, Wanderfalken.

 

Waar zien we slechtvalken?

Soms wordt de slechtvalk verward met de torenvalk, een kleinere soort valk, die voornamelijk op muizen jaagt en die we vaak boven weides zien ‘stilstaan’ het ‘bidden’ in de lucht, speurend naar prooi.

De slechtvalk zien we minder makkelijk met het blote oog. Mede door hun snelheid en de hoogte die ze maken. Zij vliegen heel hoog in de lucht vaak, ze kunnen 3km ver kijken om te speuren naar hun prooi. Als we een heleboel vogels van allerlei pluimages ineens tegelijk zien opvliegen boven een wei of water, dan is er kans dat er een slechtvalk in de buurt is.

Wanneer de slechtvalk niet jaagt rust hij vaak op een paal of hek in de wei. Of op een hoogspanningsmast en in steden op daken van hoge gebouwen.

 

Welke slechtvalken zijn dit?

De slechtvalken waar wij hier naar mogen kijken wonen op de alticomtoren (met satellietschotels) van De Mortel, een plaats in Noord Brabant.

De beide valken hier zijn ongeringd. We noemen ze man en vrouw, of M en V.

De man woont op deze toren, of bezit de nestplaats, of, heel netjes gezegd, resideert, hier sinds 2015 en heeft al diverse nakomelingen gehad. De vrouw heeft in 2018 haar plek hier veroverd op de vorige bewoonster. In 2019 hebben ze samen 3 eieren uitgebroed, waar 3 vrouwtjes uit kwamen. Deze dochters zijn vorig jaar half augustus voor het laatst bij de toren gezien, toen waren ze zelfstandig en zijn ze weggetrokken of door de ouders verjaagd.

 

Voor de webcams

Het is geweldig dat we deze valken kunnen bekijken via de webcams bij hun nestplaats. We kunnen dit seizoen weer genieten van hun gedrag van heel dichtbij. We zullen hen zien en horen communiceren met elkaar. Ze zijn, als ze een paar vormen, heel hoffelijk. We hopen dat ze weer jongen krijgen en we kunnen zien hoe teder de kleine kuikens verzorgd worden.

 

 

M en V prooioverdracht

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs