Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

De scheldende scharrelaar

Roos Tol | woensdag 23 maart 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 389x

Met al het kikker- en padden- “gescharrel”, gebrul en gekwaak van de afgelopen dagen zouden we bijna vergeten dat we hier vooral vogels proberen te spotten. 10 maart werd het eerste kikkerkwaken gemeld, vanaf 12 maart kwamen ze in beeld en inmiddels stelen ze dag en nacht de show. “In amplexus”.

Wat dat betekent, daar moest ik zelf even op googelen. Zo leer je hier aan de vijverrand van elkaar en dat is leuk!

Garrulus

Maar door al dat amfibisch geweld hadden we bijna een schitterende andere scharrelaar overgeslagen die hier 18 maart werd gezien. Garrulus glandarius, ik ken zo gauw geen andere vogel met méér bijnamen dan deze: schreeuwekster, Spaanse ekster, Meerkol, Hannebroek; het Latijns betekent letterlijk “voortdurend krassende eikelzoeker”. De, voorheen Vlaamse, gaai. Een kleurrijk type uit de familie Corvidae, de Kraaien.

Met zijn grijsbruin verenkleed met rozige tint, witte accenten op keel, onderbuik, stuit en handpennen, brede zwarte snorstreep en sublieme zwart-met-lichtblauwe vleugelranden; met zijn zwart-wit gestreepte kuif, alerte blik en stevige snavel en zijn nut als alarm voor andere bosvogels is de gaai een verschijning die indruk maakt.

Omnivoor

Gaaien vreten werkelijk álles. Niet alleen de eikels waar ze bekend om staan – ze worden de beste bosbouwers ter wereld genoemd vanwege hun winteropslag van eikels, tot wel 5000 aan toe, die ze lang niet allemaal weer terugvinden en opeten en waaruit dus mooie nieuwe eikenbomen kunnen groeien.
Garrulus glandarius eet allerhande soorten noten en zaden, vruchten, fruit, bessen, insecten, ongewervelden, kleine knaagdieren, eieren en jonge zangvogeltjes.

Schreeuw

Het bekendste geluid van de gaai is wel zijn felle schorre schreeuw. Daarmee waarschuwt hij niet alleen soortgenoten maar ook de rest van de bosbewoners voor gevaar.
Wat niet iedereen weet, is dat de gaai al vanouds bekend staat om zijn imitatievermogen. Hij zingt alles en iedereen na. De benaming “Meerkol” of “Marcolf” komt hieruit voort. Dit was een Middeleeuws personage, een soort clown, een imitator. (Sage: Salomon ende Marculphus.)

Nozeman en Sepp vermelden eveneens het spreek- en imitatievermogen van de gaai. In het eerste deel van Nederlandsche vogelen (1770) geven ze handige tips over hoe gaaien te vangen om ze, “met losgesneden tongriem”, nog vele jaren als amusant sprekend pronkstuk in een kooitje te kunnen houden.

Tsja. Wij zien ze liever lekker in bad. Tussen de amplexuderende amfibieën.

Nozeman en Sepp KBN Nederlandsche vogelen

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs