Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

De ringgegevens

Gejo Wassink, Oehoewerkgroep Nederland | woensdag 8 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 91x

Van verschillende kanten kreeg ik de vraag of de ringgegevens van de kuikens niet in een blog konden worden neergezet. Dat is natuurlijk geen enkel probleem.
We hadden een mooie plek om te ringen (Gejo Wassink)

De kuikens zijn geringd

De 4 kuikens zijn op 6 mei in de avond geringd voor wetenschappelijk onderzoek. In een vol land zoals Nederland 'moeten' we veel diersoorten beschermen als we ze willen behouden. Daarvoor is kennis nodig die we onder andere via het ringonderzoek verzamelen.

De jonge oehoetjes werden door 1 persoon via een ladder uit het nest gehaald. In een grote boodschappentas werden ze meegenomen ver buiten het bos alwaar de nodige media stond te wachten. Van al die aandacht hebben de volwassen uilen niets meegekregen. Mevrouw oehoe vloog namelijk weg toen we aankwamen.

Het ringen

De uilskuikens hebben een ring om de poot gekregen met een uniek nummer van het Vogeltrekstation Nederland. De ringen zijn gesloten 22 mm in doorsnede en passen precies om de bevederde uilenpoten wanneer die uitgegroeid zijn. Nu zitten de ringen nog een beetje ruim. Ze kunnen dus nooit gaan knellen.

Meten is weten

Tijdens het ringen werden de vleugelmaten genoteerd. Dat is de afstand van het punt waar de vleugel buigt tot het uiteinde van de vleugel. Aan de hand van deze maat kunnen we de leeftijd ongeveer bepalen.

Verder worden de uiltjes gewogen. Het gewicht vertelt ons in combinatie met de leeftijd of het mannetjes of vrouwtjes zijn ( bij benadering). Ook zegt het iets over de conditie.

De gegevens

 

ringnummer     gewicht      vleugel     leeftijd    geslacht  kuiken nr.

9510106              1124          152            27          man            3

9510107              1220         195            33          man             1

9510108              1429         159            28          vrouw          2

9510109              1196          126            23          vrouw          4

Omdat wij precies hebben gezien wanneer de kuikens uit het ei zijn gekomen, kunnen we mooi checken of onze tabellen voor het bepalen van de leeftijd wel kloppen. De echte leeftijd op 6 mei was achtereenvolgens: 23,27,28 en 31 dagen.

Dat betekent dat de tabel voor het kleinste kuiken precies klopt. Voor het tweede en derde kuiken zien we een afwijking van 1 dag. Voor het oudste kuiken is de afwijking 2 dagen. Dat is voor ons goed nieuws en betekent dat de leeftijdstabel goed volstaat.

 

 


Oehoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs