Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Rechts bovenaan de 5 ratten (foto: Geert van Dijk) Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

De rattenvanger van Klarenbeek

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 11 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1170x

Dat steenuilen mannetjesputters zijn, wisten we al. Voor een grote bosmuis of een woelrat draaien ze hun poot niet om. Soms treffen we zelfs een jonge bruine rat. Toen Hans en Geert afgelopen week het luikje van een nestkast opendeden, tuimelden ze echter bijna van de ladder van verbazing.

Hans is Hans Vlottes en Geert is Geert van Dijk (die van de chat:). Beiden doen ze steenuilenonderzoek op de Oost-Veluwe, ten westen van Apeldoorn. Hans al sinds het begin van de jaren 80 en Geert is een paar jaar geleden aangeschoven.

Halve kilo

Gelukkig hangen hun kasten laag en is hun laddertje daarom maar kort. In de kast troffen ze namelijk behalve twee jonge steenuilen van een dag of vijf oud, een voorraad prooien om van achterover te vallen. Toen ze de die uitgespreid en geteld hadden, kwamen ze tot 12 bosmuizen, 5 huismuizen 4 veldmuizen, 1 bosspitsmuis en, en nu komt het: 5 bruine ratten. Bij elkaar bijna een halve kilo. Een half pond per jong, 5 keer hun eigen gewicht. Vergelijk het met een pasgeboren baby van 3500 gram. De fles (kratje!) moedermelk die voor hen klaar staat is er een van 17,5 liter! Wel een beetje doordrinken, want pa is al weer naar de melkboer.

Rat op het menu

Rat is geen ongewone prooi voor een steenuil. Elk jaar treffen wij een of meer ratten in de prooivoorraad bij een of ander nest. Maar vijf is wel een bijzonder groot aantal. Ratten zijn goed te onderscheiden van een huismuis door de relatief dikke staart en de forse achterpoten. Op de video hieronder is de geheel intacte rat te zien die we vorig jaar in een kast aantroffen. Pascal laat zien waar je hem aan herkennen kunt. Hugo heeft overigens liever een frietje.

Op stap met Hans en Geert

Voor Uilen, het magzazine van de gezamenlijke uilenwerkgroepen in Nederland, zijn we recent een dagje op stap geweest met Hans en Geert. Het leverde prachtige verhalen op, onder andere over een al te nieuwsgierige kat die met zijn kop vast kwam te zitten in de invliegopening van een steenuilenkast. Of het arme dier weer loskwam? Uilen 7 verschijnt in het najaar. U kunt zich vast verzekeren van een exemplaar door een mail te sturen naar uilen@steenuil.nl. U kunt hier ook oude nummers van Uilen bestellen. Recent is nummer 6 verschenen. Voor meer informatie en een impressie van de inhoud van Ulen 1 en 2, klikt u hier.

 

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs