Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
De ogen van een Bosuil. Foto van Shutterstock.

Door Bart Franken
Vogelbescherming

De perfecte jager

Bart Franken | vrijdag 8 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 112x

Overdag is de Meinweg een prachtig gebied. Je kunt er heerlijk wandelen. Maar zodra het donker wordt, wordt het gevaarlijk in de bossen van de Meinweg… Want in het duister speuren twee gitzwarte ogen van een excellente jager vanuit het bos over open plekken naar zijn volgende onwetende slachtoffer.

Terwijl het vrouwtje op de eieren zit, brengt het mannetje trouw elke dag de spreekwoordelijke “brood” op de plank. Sienna schreef al wat over de menukaart en het verteren van prooien en Renée schreef over de resultaten van prooiaanvoer en variatie, gebaseerd op het onderzoek wat we jaarlijks uitvoeren. 

Maar... hoe vangt een uil een muis?

Perfecte jager

De Bosuil is wat je noemt een perfecte jager. Alle onderdelen van het lichaam van een Bosuil zijn gemaakt voor de jacht. Sommige onderdelen behandelen we later nog wel eens. Laten we ons nu eens focussen op het ‘bespieden’.

Prachtige donkere ogen

Wie de bosuil weleens in het echt in de ogen heeft mogen kijken, valt meteen verliefd op de grote, donkere ogen van dit magnifieke dier. De grote, donkere ogen zijn om in te verdrinken. Maar die ogen, die staan vast in de schedel. Ze staan ook wat dichter bij elkaar, zodat scherp zien van verderaf geen enkel probleem is. Uilen kunnen daardoor ook heel goed diepte inschatten. Handig, als je een geruisloze duikvlucht inzet.. Daarnaast kunnen ze ook veel beter kijken dan mensen. Zo’n 5 tot 10 keer beter zelfs! Wedden dat zo’n Bosuil "Waldo" meteen gevonden heeft?

Draaien met die nek!

Omdat de ogen vast zitten in de schedel, is het wel handig dat de nek kan draaien. En draaien kunnen uilen als geen ander! De uiterst flexibele nek kan maarliefst 270 graden rond draaien. Dit komt onder andere door de vele nekwervels, die hebben ze veel meer dan wij als mensen (14 voor uilen tegenover 7 voor mensen). Niet alleen kunnen ze rond draaien, ook kunnen ze hun kop nagenoeg ondersteboven keren.. Het levert geweldig leuke taferelen op als de uilskuikens straks hun flexibele nek gaan testen!

Feit of fabel?

Tja, en dan een belangrijk puntje. Hoe weet een Bosuil nou dat er een muis loopt daar beneden op de grond? Er gaan veel verhalen de ronde over dat roofvogels en uilen de urine van muizen kunnen zien, omdat deze urine een spoor achterlaat wat UV-licht uitstraalt. UV-light zou een urinespoor zichtbaar maken. Het is op z’n zachtst gezegd discutabel te noemen. Onderzoek heeft recent uitgewezen dat nachtelijke jagers zoals uilen niet op UV-signalen reageren. Dat is ook niet gek… ’s Nachts is er nagenoeg geen UV-straling, want er is geen zon. Het is dus niet aannemelijk dat uilen de urinesporen van muizen kunnen volgen door UV-licht. Uilen moeten het dus gewoon van hun grote ogen en super scherpe zicht hebben.

Maar... hoe ziet een bosuil die muizen dan?

Nou, dat ligt voornamelijk aan de bouw van de ogen. De ogen zijn groot. Daardoor is ook de pupil in het oog heel groot. Door deze grote pupil vangt het oog van een bosuil zoveel mogelijk licht op uit de donkere nacht. Zie het als een lange sluitertijd of nachtstand van een camera. Die muizen die worden dus gewoon op de normale manier 'gespot'. Laten we hopen dat het mannetje Bosuil geen last heeft van bijziendheid en de komende tijd nog veel prooien kan aanslepen voor zowel het vrouwtje, als in de toekomst ook de uilskuikens.

Probeer het vrouwtje maar eens recht in de ogen te kijken, en geniet!

~ Bart

vrouwtje bosuil

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs