naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Zeearend

Live

Ooievaar

Live

Steenuil

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Binnenkort

IJsvogel

Binnenkort

Koolmees

Leesvoer: er staan nieuwe weblogs klaar!   *   NIEUW: webcam bij nest zeearend in Friesland   *   Bekijk de seizoensfilmpjes van de vogelsoorten van Beleef de Lente 2017
Toon alle blogs & vlogs

Door Pascal Stroeken
BDL vrijwilliger STONE

De Pechvogel

Pascal Stroeken, STONE | zaterdag 18 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 329x

In de reeks "Terugblikken op 10 jaar steenuilen bij Beleef de Lente" is vandaag de beurt aan de Pechvogel van 2008. Wie kan het zich nog herinneren?

Behalve webcamwatchen is de lente is ook het jaargetijde dat de zomervogels terugkeren uit hun winterverblijven. Altijd weer spannend wanneer je de eerste tjiftjaf, fitis of zwartkop hoort (die laatste hoorde ik vanochtend zingen in mijn tuin!) en natuurlijk de eerste zwaluw voorbij ziet scheren.

Een vogel die voor mij de lente compleet maakt, is de gekraagde roodstaart. Meestal hoor ik 'm eerder dan ik 'm zie, en zowel het horen van zijn fraaie zang als het weerzien van zijn prachtige, beetje tropische verschijning (van de man althans) is elk jaar weer een welkome verrassing.

Na een lange reis 

De gekraagde roodstaart is, net als bijvoorbeeld de koolmees, een holenbroeder. Na terugkeer uit zijn winterkwartier in de Sahel kan hij niet even uitpuffen van de lange reis, maar moet direct aan de bak. Op zoek naar een broedplaats. Dat betekent in zijn geval inspectie van geschikte holten in zijn territorium.

Bezichtiging 

Het is begin mei 2008. Plaats van handeling is de steenuilenwebcamlocatie in Harreveld. De riante nestkast bevindt zich achter de houten gevel van een schuur. Vrouw broedt al enige dagen stevig. 

Meermaals zien we geinteresseerde holenbroeders op de stoep verschijnen: kauwen en holenduiven natuurlijk, maar ook kleinere gasten als koolmees en ... de gekraagde roodstaart. Meestal blijft het voor die kleine vogels bij een nieuwsgierige blik vanaf het plankje. Ze komen vermoedelijk al snel tot de conclusie dat die kast toch echt wel wat te groot voor hun is.

Behalve dan die ene nieuwsgierige roodstaartman. Die vindt een nadere bezichtiging de moeite waard en heeft het lef om het voorportaal te betreden. Onwetend dat deze woning al bewoond is en de man des huizes buiten de boel scherp in de gaten houdt... 

Dramatisch einde

De rest is geschiedenis, zoals we in het filmpje kunnen zien. Een dramatisch einde voor de roodstaartman. Na al die inspanning van de uitputtende reis uit Afrika had hij zich het voorjaar in Nederland waarschijnlijk wat zonniger voorgesteld.

Maar zoals zo vaak in de natuur, de een z'n dood, is de ander z'n brood. Man steenuil kan vol trots zijn gelegenheidsbuit aan vrouw aanbieden. Goede sier maken met zo'n fraaie gekraagde roodstaart. Makkelijk scoren, noemen we dat!

 

 

 

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht