Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

De (paas) eieren van de koolmees!

Wilkor-Jan Top | zaterdag 8 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 175x

Het is weer bijna pasen! En wat is nou bekender dan het ei? En legt een Koolmees ook een ei? Of kiest ze eieren voor haar geld? Daar ga ik u even wat over vertellen in onderstaande blog!

Ei

Het is weer Pasen en dat betekent dat het ei weer extra in de belangstelling staat. We kennen veel verschillende soorten woorden en producten met ‘’ei’’. De bekendste is het kippenei. Maar ook chocolade eieren of het hebben van een ei op je hoofd (auw!) zijn bekend. En vogels leggen een ei. Trouwens met deze blog leg ik ook een ei. Goed, genoeg grapjes hierover.

 

De Koolmees en haar eitjes

Koolmezen leggen gemiddeld 8 à 9 eieren per huishouden. Deze worden gelegd door mama koolmees. Papa koolmees bewaakt ondertussen het fort. Dit moet namelijk wel veilig blijven tegen indringers! Maar gelukkig is papa koolmees een stoer mannetje en zal hij ‘’zijn vrouwtje’’ wel even beschermen.

Mama koolmees legt elke dag een eitje in het warme huisje. Soms slaat ze een dagje over, als het wat te koud is door daling van de temperatuur. Als mama koolmees vindt dat er genoeg eitjes liggen, begint ze te broeden. Ze moet twee weken ‘zitten’ voor de kleine koolmeesjes langzaam uit hun warme eitje kruipen. Als ze uit het ei zijn, blijven ze gemiddeld 19 dagen in huis wonen. Ondertussen vliegen vader en moeder koolmees af en aan met allerlei lekkernijen. Dit gebeurt tot wel 100 keer op een dag! Als de gebroeders en gezusters koolmees klaar zijn om uit huis te gaan, verlaten ze het nest. Op naar het avontuur in de grote wereld!

Goed dat is in een eierdop uitgelegd hoe het zit met de eitjes van de koolmees 😉
Ik wens u allen goede paasdagen toe!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs