Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Jonge oehoe in een nestkist. (Gejo Wassink)

Door Gejo Wassink

De oehoe terug van weggeweest

Gejo Wassink, Oehoewerkgroep Nederland | donderdag 7 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 233x

Welkom allemaal bij weer een seizoen van Beleef de Lente en speciaal deze oehoewebcam. We zijn blij dat de oehoe er weer bij is na 2 jaar van afwezigheid. Zoals u ziet op een geheel andere plek. Niet in een rotswand, maar een nestkist ergens in Overijssel.
Een van de jongen in 2015 (Gejo Wassink).

In 2010 kregen we via de beheerder van een industrieterrein in Overijssel te horen dat er oehoes waren gesignaleerd binnen hun bedrijventerrein. Omdat er hoge zandheuvels waren waar regelmatig wordt gewerkt, werd besloten om te gaan zoeken naar het nest. De beide oehoes werden wel bij een oud buizerdnest gezien, maar er werd nog niet gebroed. 

 

Nestkist

Om de oehoes bij voorbaat weg te lokken bij de bedrijvigheid, werd er een nestkist opgehangen in een klein bosje midden op het terrein. Zoals u ziet gaat het om een eenvoudige bak van ongeveer een vierkante meter. De bodem bestaat uit hardhouten latten met daartussen kleine kiertjes die voor de afwatering zorgen. In de bak is een laagje grind gedaan met daar bovenop nog een laagje houtspaandermateriaal.

 

Spannend in 2011

Zo'n nestkist is natuurlijk nog geen garantie dat de oehoes er ook daadwerkelijk gebruik van gaan maken. Het was dan ook best spannend of ze in 2011 zouden gaan broeden en..... of de uilen dan ook de kist als broedplek zouden kiezen. Helaas kwam het ook dit jaar nog niet tot een broedsel. Niet geheel ongewoon overigens. Veel jonge oehoes die een eigen gebied bezetten gaan vaak pas in het derde jaar over tot eileg.

 

Eerste broedsel in 2012

Theoretisch zou het dan in 2012 moeten gaan gebeuren. In het voorjaar hoorden we van de beheerder dat de oehoes in ieder geval bij de kist waren gezien. Op 23 april 2012 ging de beheerder samen met plaatselijke vogelaars met een hengelcamera in de nestkist kijken. En ja hoor......er werden 3 jonge oehoes gezien. Toen er een maand later opnieuw werd gecontroleerd was het nest helaas leeg. Het eerste broedsel op deze locatie was dus mislukt in de jongenfase. Niemand weet waarom, maar misschien speelde de onervarenheid van dit nieuwe oehoepaar een rol? Wie het weet mag het zeggen.

Over het verdere verloop zullen we u in toekomstige blogs berichten.

Team 'oehoe'

Tot slot van deze blog wil ik u even voorstellen aan het team 'oehoe'.

De blogteksten worden geschreven door Roelof Speelman, Ronald van Harxen en Gejo Wassink. De videoclips worden gemaakt door Romke Visser. En natuurlijk mag moderator 19 niet ontbreken. We wensen jullie veel plezier bij het volgen van de oehoes.

 

 

 

 

 

 

 


Oehoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs