Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

De nieuwe zomercollectie is uit!

Pieter van den Assem | woensdag 10 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 762x

De kuikens groeien gestaag door en zullen de aankomende weken een flinke metamorfose ondergaan. Van een kaal klein kuiken tot een volwassen kerkuil met een prachtig verenkleed.
Een kijkje achter de schermen (Foto : Johan de Jong)

Ze lijken sprekend op hun moeder! (Naja bijna dan)

We hebben allemaal gezien hoe kaal de kuikens uit het ei kropen, inmiddels zijn ze geheel bedekt met een donslaagje om ze te beschermen tegen het weer en de temperatuur. De kuikens zijn onder onze neus alweer met een nieuw 'verenkleed' bezig, maar dat is vanaf de camera niet goed te zien helaas. Onder al het huidige dons beginnen de kuikens met een nieuwe donslaag, ook wel het tweede donskleed genoemd. Deze donslaag strekt zich over het gehele lichaam van de kuikens en vanuit dit tweede donskleed zullen ze uiteindelijk uitgroeien tot een volledig verenkleed zoals we die kennen.

Onder het eerste donskleed ontstaan kleine schachten waaruit het geel-wittige of hagelwitte tweede donskleed uit zal groeien. Op de onderstaande foto is goed te zien hoe het dons uit de schacht groeit. De 2,5 cm lange schachtjes lopen uit tot een penseeltje of kwastje van dons. Ook op de kop begint bij dit tweede donskleed de welbekende hartvorm steeds zichtbaarder te worden. Beetje bij beetje beginnen ze steeds meer op hun ouders te lijken.

 

Nog even uitrusten voor het feestje begint

De kuikens kunnen momenteel hun ogen een kiertje openen, naarmate ze ouder worden, zullen ze steeds langer en wijder hun ogen openen. De pupil van de kuikens van kerkuilen zijn rond deze tijd ook donker blauw van kleur, dit zal wegtrekken richting een zwart pupil. De kuikens zullen ook actiever worden in de kast, ze klimmen en klauteren erop los en worden ook steeds mondiger. We zullen hier in de toekomst vast veel clipjes van gaan zien!

 

Je ziet ze groeien

De komende weken zullen de schachten in lengte doorgroeien, de huidige kwastjes van dons zullen dan plaatsmaken voor kwastjes van veren. Ook zal je opvallen dat de hartvorm snel zichtbaarder wordt doordat er kleine bruine veertjes er rondom heen zullen groeien.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs