Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

De muis

Ronald van Harxen, STONE | zondag 24 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 103x

In het clipje van 22 maart zien we hoe manlief een vers gevangen bosmuis in de kast deponeert als aanmoediging voor zijn eega: “Als jij hier jouw eitjes gaat leggen, zorg ik dat er elke dag muis op het menu staat.” Zij verorbert hem met smaak. Stel dat we die muis even projecteren op onszelf. Nou ..

Negen procent

Pascal en ik hebben de afgelopen jaren 363 intacte bosmuizen gewogen en daardoor weten we dat die gemiddeld 18,6 gram wegen, van kop tot staart. Ook hebben we in dezelfde periode in de tweede helft van februari 312 dames steenuil op de weegschaal gezet. Die bleken gemiddeld 210 gram te wegen. Delen we de laatste (de dame) door de eerste (de muis) dan weegt een steenuilendame net zoveel als elf hele muizen + plus een kontje. Of met andere woorden: met een muismaaltijd verorbert ze in één keer negen procent van haar eigen gewicht.

Zes kilo

Zouden we dit percentage vertalen naar de gemiddelde Nederlandse vrouw (gewicht 72 kilo volgens Wikipedia) dan zou u als vrouwelijke Beleef de Lente-kijker (aangenomen dat u gemiddeld van gewicht bent) dagelijks zo’n 6 kilo (en een paar ons) voedsel naar binnen mogen werken. Dat is dan – om het een beetje in balans te brengen – wel ontbijt, lunch, warme maaltijd en de snacks bij de tv bij elkaar.

Een kilo per dag

Nou heb ik even gekeken wat het Voedingscentrum aanbeveelt, ook weer voor de gemiddelde vrouw, maar dat is nog niet zo eenvoudig in kilo’s om te zetten. Ik bedoel: 250 gram groente dat is helder, en 40 gram kaas en 100 gram vis of kip ook. Maar hoeveel wegen 4 tot 5 bruine boterhammen? Gelukkig kunnen we dat ook eenvoudig vinden op internet (hoeveel weegt een boterham?) en dan blijkt een boterham 35 gram te wegen. Maal 5 (vooruit) is dat 165 gram.

Om een lang verhaal kort te maken (en dan ben ik ruim van hart) kom ik uit op een kleine 1000 gram, een kilo. Tenslotte wegen de glaasjes wij(n)water die u voor het slapen gaan als nachtmutsje tot u neemt, ook de slordige grammen.  Samenvattend: als u elke dag één kilo voedsel naar binnen werkt, blijft u keurig op uw (gemiddelde) gewicht van 72 kilo.

Twintig pizza's

Nu gaan we even terug naar mevrouw steenuil. Die verorbert elke dag naar verhouding (afgerond naar beneden) 6 kilo. Om dat even wat concreter te maken: een halve vlaai, tien speklappen, twee bloemkolen, 25 aardappels, 100 spruitjes (10 gram gemiddeld volgens Wikipedia), 1 liter (zwaar) water en de nodige nootjes, appelpunten, blokjes kaas en gevulde bonbons. Oftewel het equivalent van 12 tot 20 pizza's, elke dag weer. En dan komt ze geen grammetje aan! Ik snap het: u zou maar wat graag een steenuil zijn.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs