Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

De merels zijn er weer bij!

Bernice Goffin | zondag 27 februari 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 710x

Ook dit jaar komt de merel weer terug bij Beleef de Lente. En dat is met goede reden: 2022 is namelijk het Jaar van de Merel! Dan kan ons koppeltje Veluwse merels op hun unieke nestplaats natuurlijk niet ontbreken.
De merel, wie kent 'm niet?

Waarom het Jaar van de Merel?

De merel is een van de talrijkste vogels van ons land. Toch heeft deze welbekende tuinbezoeker het niet zo makkelijk. De laatste jaren zijn de aantallen flink gekelderd. Met name in steden en sommige bosgebieden zijn er tegenwoordig minder merels te vinden. Hoe kan het nou dat deze algemene vogel in de problemen is gekomen? Om antwoord te vinden op deze vraag is 2022 door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland uitgeroepen tot het Jaar van de Merel. De komende weken zullen we meer vertellen over het onderzoek dat dit jaar wordt uitgevoerd naar de merel, onderzoek waar iedereen aan mee kan doen! Al nieuwsgierig? Kijk dan op de website van het Jaar van de Merel.

 

Even voorstellen: ons merelkoppel

De Beleef de Lente merels hebben een riant onderkomen in een prachtige bostuin op de Veluwe. Het meest bijzondere is hun nestplaats: al jarenlang wordt het nest gebouwd op de aan een schuur gehangen schedel van een Schotse hooglander. De enigszins griezelige nestplaats deert de merels niet: ze zijn er goed uit het zicht onttrokken en dus relatief veilig. Waarschijnlijk kijken we dit jaar naar hetzelfde merelkoppel als vorig jaar. 2021 was geen makkelijk jaar voor deze merels: na twee mislukte nestpogingen elders in de tuin zochten ze hun heil toch weer op de schedel. Hier slaagde ze er gelukkig toch nog in om vier gezonde jongen groot te brengen.

 

Wanneer wordt het nest gebouwd?

Hopelijk hebben de merels onthouden dat de schedel een veilige nestplaats is en gaan ze hier binnenkort van start met bouwen. Wannéér ons merelvrouwtje tot nestbouw overgaat is natuurlijk nog niet precies te zeggen, maar veel merels bouwen hun nesten vanaf eind maart. Misschien moeten we dus nog even geduld hebben tot de eerste takjes worden aangesleept, maar dat betekent niet dat er nog niks te zien is. Zowel man als vrouw merel zijn al af en toe in beeld terwijl ze de schedel bedachtzaam inspecteren. Ze hebben de locatie duidelijk alweer op het oog, dus de voortekenen zijn goed!

Ook in eerdere jaren was de schedel bij deze merels in trek

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs