Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

De Merel maakt een doorstart!

Bernice Goffin | zondag 5 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 294x

Toen de camera’s donderdag uitgingen had ik al een vermoeden: het zou zo maar eens kunnen dat we snel terug zijn. En het werd niet snel, maar héél snel. Vrijwel direct toonde vrouw merel weer interesse in het nest en niks lijkt haar tegen te houden om hier weer een gezinnetje groot te brengen!
Foto Shutterstock

Grote schoonmaak

De afgelopen dagen hebben we achter de schermen toegekeken hoe vrouw merel regelmatig verse bekleding bracht en het nestkommetje verfijnt. Dat is nodig: aangezien ze hier al eens heeft genesteld, is de nestkom wat verfrommeld en kunnen er zomaar parasieten tussen de oude bekleding verstopt zitten.

 

Een goed geheugen

Merels kunnen tot drie succesvolle broedsels per jaar grootbrengen en het komt dan ook niet als een verrassing dat ons koppel al gauw weer toe is aan een nieuw gezin. Merels zijn niet achterlijk: als hun nest mislukt, weten ze dat die locatie ongeschikt is en kiezen ze bij een nieuwe poging doorgaans een andere plek om te nestelen. Maar als een nest succesvol was, zoals hier, onthouden ze dat ook. Klaarblijkelijk is dit een veilige plek om jongen groot te brengen en dat laat vrouw merel zich geen twee keer zeggen. Waarom een nieuw nest bouwen als je al een nest op een geschikte plek hebt?

 

Taakverdeling

De kans is aanwezig dat we man merel de komende tijd nog niet veel zullen zien. Vrouw merel is al druk met nieuwe gezinsplannen, maar man merel zal intussen de zorg voor ons pas uitgevlogen merelkuiken op zich nemen. Die heeft immers nog een paar weken wat hulp nodig voordat hij/zij goed voor zichzelf kan zorgen.

 

Goed nieuws

Over ons merelkuiken kunnen we trouwens nog goed nieuws geven: de tuineigenaar heeft aangegeven dat het mereltje het nog steeds goed maakt. Inmiddels zal de kleine al wat beter kunnen vliegen en heeft daarmee de eerste kritische periode na het uit’vliegen’ overleefd. Vanaf hier wordt de weg naar zelfstandigheid alleen maar makkelijker!

 

Op weg naar een nieuw ei

Momenteel staan alle seinen op groen voor een nieuw legsel en we wachten dan ook met ongeduld op het eerste ei. Dat zou wel eens sneller kunnen komen dan je zou verwachten: al een klein weekje na het uitvliegen van het jong zou vrouw een nieuw ei kunnen leggen. Als ze nog wat extra herstelwerkzaamheden wilt uitvoeren kan het natuurlijk ook dat we nog iets meer geduld moeten hebben. Wanneer denk jij dat vrouw merel weer haar 'eerste' ei legt?


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs