Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

De magie van het ei

Marieke van den Heuvel | woensdag 26 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 174x

Ondanks dat er nog een dapper ei over is gebleven en het spannend blijft, toch de gok maar wagen. Een blog over hoe het nu gaat in zo’n ei. Het ei, oersymbool voor groeikracht en nieuw leven. En dat is precies wat er zich nu afspeelt in het ei. Er groeit een nieuw leven in!
Embryo op dag 7 www.falcoperegrinus.nl

Ongeveer op de helft

Het broeden is nu ongeveer op de helft. Wat is er eigenlijk allemaal gebeurd in het steenrode eitje? Als we nu in het ei zouden kunnen kijken, zien we een piepklein slechtvalkje met alles er op en er aan. Maar het heeft al een hele ontwikkeling doorgemaakt om tot hier te komen.

Klein wormpje met grote ogen

Vooral de eerste 6 dagen zijn voor het embryo heel belangrijk. Dan wordt een start gemaakt met het in elkaar zetten van alle aanwezige bouwsteentjes. De hersenen en het zenuwstelsel beginnen zich te vormen. Het spijsverteringsstelsel, het kopje en het bloedvatenstelsel worden aangelegd. En ook de ogen, gehooringang, neus, snavel, pootjes en vleugels. En op dag 3 begint het hartje te kloppen! Zo komt de circulatie opgang en is er zuurstof beschikbaar en voedingstoffen die nodig zijn om te groeien. Het ieniemienie embryo lijkt nu nog niet echt op een klein slechtvalkkuiken. Het is meer een klein wormpje met grote ogen.

Steeds meer een slechtvalkje

Na de eerste 6 dagen is het embryo steeds meer gaan lijken op een klein slechtvalkje. De geslachtsorganen en nieren zijn aangelegd. De darmen zijn ook gaan werken en de organen die aangelegd zijn groeien nu snel door. De snavel is ook al klaar, maar nog wel zacht. De pootjes en vleugels kunnen al bewegen. En rond de 11e dag is de eitand, die bovenop de snavel zit, gevormd. Met deze tand kan het kuiken straks de eischaal stuk maken.

Op naar de volgende helft

De komende periode, nog zo’n 15 dagen, staat in het teken van groeien en sterker worden. Het slechtvalkkuiken haalt zijn voeding uit de dooier, zijn voorraadkast. Het skelet van het kuiken bestond tot nu toe uit kraakbeen, zacht en buigbaar. Dit zal de komende dagen harder worden. Het slechtvalkkuiken zal ook steeds meer gaan bewegen. Iets wat de ouders ook zullen gaan merken!

Nu maar hopen dat dit ei zijn magie goed uitoefent en we straks kunnen genieten van een nieuw slechtvalkkuiken.

Embryo dag 19 www.falcoperegrinus.nl

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs