Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Voor het eerst op de wereld Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

De lucky ones

Ronald van Harxen, STONE | zondag 30 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 462x

Dit blog zou kunnen gaan over alle nesten die het moeilijk hebben gehad de afgelopen weken. Regen en wind hebben voor de nodige problemen gezorgd. Maar er zijn er ook die het fantastisch deden. Over hen gaat dit blog. Op deze eerste zonnige lentezondag vertel ik graag een bijpassend verhaal.
Veertien dagen geleden nog piepend in het ei

Voor het eerst in vijf jaar

Toen we laatste weg indraaiden naar eko-boerderij Arink kreeg Caspar Janssen in de gaten dat we op weg waren naar de plek waar hij in 2018 tevergeefs naar steenuil had gespeurd. (zie mijn blog van vrijdag). We vertelden dat er een kans was dat het vrouwtje daar voor het eerst in vijf jaar jongen groot zou brengen. Groot was dan ook de spannig toen ik de nestkast opende en voorzichtig mijn hand de nestkast in liet glijden. Onderaan aan de ladder stonden behalve Caspar en Pascal - ook de familie Arink. Boer John en zijn zoon hadden het melken er voor onderbroken. De spanning viel van hun gezichten af te lezen: zou het dan eindelijk ...? Er ging dan ook gejuich op toen ik van boven meldde dat ze er alle vijf nog waren. Vijf jongen op ringbare leeftijd en wat meer was: allemaal boven hun streefgewicht. Voor Caspar zijn eerste steenuilen die hij ooit zag en voor de famlie Arink een bewijs dat milieu- en diervriendelijk boeren ook zorgt voor een gezond leefklimaat op het erf. Missie geslaagd.

Vijf zwaargewichten

Dat het niet het enige vijftal was dat het goed deed, ontdekten we later die ochtend bij een ander nest. Ook hier veertien dagen geleden vijf jongen van enkele dagen oud. Ze bleken er niet alleen alle vijf nog te zijn, maar ook nog eens in topconditie. Bij steenuilen moeten we dan niet denken aan spiermassa en uithoudingsvermogen, maar aan gewicht. Hoe meer grammen hoe beter. Deze wogen gemiddeld 168 gram. Op een leeftijd van 24 dagen 'horen' ze 140 gram te wegen. Met 168 gram dus 20% boven hun streefgewicht. Zou u met uw baby (of die van uw dochter:) op het consultatiebureau komen, zou het advies zijn: 'U mag gerust een flesje minder geven, mevrouw". Ma (en pa) steenuil krijgt van ons mobiele consultatieburea een compliment: "Gaat u vooral zo door, mevrouw!"

Vijf piepende eieren

Het derde vijftal van dit veldweekend is wel heel speciaal. Het gebeurt namelijk niet heel vaak dat je pre-nataal contact hebt met steenuilen.  Toen we echter 14 dagen geleden de nestkast openden en het vrouwtje zo vriendelijk was ons even een blik te gunnen, telden we vijf hagelwitte eitjes. Uit enkele ervan klonk een luid gepiep. Hoe bijzonder! We kennen het uiteraad van Beleef de Lente. Daar zitten we met zijn allen ieder jaar weer met de neus op het scherm gedrukt en de oren naast de speakers te wachten tot we de eerste piepjes horen. het teken dat de jongen op uitbreken staan. Maar dat live meemaken is net even wat anders. Echt heel speciaal. Zouden ze nu - veertien dagen later - alle vijf zijn uitgekomen? Dat was de spannende vraag. Omdat ik in de intro beloofd had dat dit een positief blog zou worden: ja dus. Aanvankelijk dacht ik dat er maar vier waren, maar nummer vijf had zich in een hoekje van de kast verschanst. Opnieuw vijf uit vijf!

De foto in de kop: de vijf van boerderij Arink.

Hieronder de piepende eieren.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs