Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
De Buitenliede vanaf het water

Door Kees Perquin
Landschap Noord-Holland

De Lepelaar en de Mol...

Kees Perquin | donderdag 21 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1063x

Wat hebben de lepelaar en de mol met elkaar te maken? Normaliter niet zo veel. Tot op 14 februari mijn telefoon ging...
Met de filmploeg op het water (foto; T. v.d. Looij)

Latijns

Wist je namelijk dat de mol in het Latijns Talpa europaea wordt genoemd. De lepelaar en Talpa. En daar gaat dit verhaaltje over! 14 maart belde een redactrice van Koffietijd, of wij mee wilden werken aan een reportage over de lepelaarkolonie. En natuurlijk wilden wij dat!

Na regen komt zonneschijn

Ten tijde van het telefoontje regende en stormde het al twee weken. En ik was van plan om de cameraploeg op een klein aluminium bootje mee te nemen naar de achterkant van het oeverland. Als dat maar goed gaat!

De opnamedag

Gelukkig was het 21 maart stralend weer. Om 13.00 uur lag ik met de boot klaar bij de steiger van hotel-restaurant De Zoete Inval. Niet veel later arriveerde het vierkoppige team van Koffietijd; presentatrice Froukje Jansen vergezeld door een cameraman, een geluidsman en redactrice.

Na het opplakken van de microfoons stapten we de boot in, op naar de lepelaars. We hoefden niet lang te varen, binnen een minuut cirkelden er al verschillende lepelaars boven de boot. In de verte telden we al 11 witte stippen in de boom.

De Buitenliede vanaf het water

Vanaf het water ziet het oeverland er heel anders uit dan vanaf het fietspad. Een dikke rietkraag, een mooi botanisch veldje in het midden en daarachter de vele elzen en berken. Met het zonnetje erop een prachtig gezicht.

Het interview

Geen wilde ‘Camera, actie! of ‘Take one!’ achtige taferelen. Sterker nog, ik had af en toe niet eens door wanneer de camera nu draaide, tijdens het praten over de lepelaars. Een prettige manier van filmen! De filmploeg vond het zo leuk op het water dat we naast de Buitenliede ook nog even naar de Binnenliede zijn gevaren. De natuur diende zich aan alle kanten aan. Roepende buizerds, baltsende futen en een vrolijk meezwemmende zwaan. We kwamen ze allemaal tegen.

Na het varen namen we nog een kijkje bij de lepelaars vanaf het fietspad. Hier was het helaas een stuk rustiger dan normaal. We konden een blik werpen op een paar lepelaars en een paar blauwe reigers, helaas ook ietsje verder weg dan normaal.

De uitzending

Wanneer we op tv van de beelden kunnen genieten is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk op of rond 1 april (geen grap!). Ik zal jullie tijdig tippen wanneer dit is. Neem een dagje vrij, ontbijt lekker uitgebreid en zorg dat je om 10.00 uur voor de buis zit mét een kop koffie.

Koffietijd, bedankt!

Een stukje interview vanaf het fietspad (foto; T. v.d. Looij)

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Lepelaar Alle Beleef de Lente blogs