Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
VBN

Door Louis van Oort
Medewerker Vogelbescherming

De lente gaat helemaal los in seizoen 16!

Louis van Oort | zondag 27 februari 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 815x

Het zestiende seizoen van Beleef de Lente is begonnen! Vijftien jaar hebben we dus achter de rug, en wát een ontwikkeling hebben we daarin doorgemaakt. Van grofpixelige steenuilbeelden tot de bijna-HD-kwaliteit die nu 24/7 je beeldscherm uitstroomt.

Na al die jaren is één ding duidelijk: geen seizoen is hetzelfde. Wat wél hetzelfde is: de vogels weten ons keer op keer te verrassen. Denk je bijvoorbeeld dat we een zeearend in beeld gaan krijgen, pikt een havik het reuzennest in, en het jaar erop zelfs een nijlgans (wie herinnert zich niet de kuikens die zich uit een vijftien meter hoge boom stortten?).

 

Poepvrij

Vorig jaar hadden we dan eindelijk wél die drommelse zeearenden voor de camera, kakken de jongen de lens dicht! Voor dit seizoen hebben geen risico genomen en is de camera ver genoeg boven het nest gehangen om poepvrij te blijven. Bovendien biedt het ons een unieke blik ín het enorme nest. De imposante vogels zijn al een tijdje bezig de stormschade van de afgelopen weken te herstellen, dus het lijkt erop dat we een prachtig seizoen bij de Friese zeearenden tegenmoet gaan.

 

Gouwe ouwe soorten

Daarnaast mogen we nog veel meer moois verwachten.  Gouwe ouwe soorten als de steenuil, slechtvalk, ooievaar, bosuil, kerkuil en koolmees ontbreken uiteraard niet, terwijl ook die fantastische bosvijver weer van de partij is. In de loop van het seizoen hebben we nog wat verrassingen in petto, terwijl zeer binnenkort een fantastische nieuwe camera online gaat.

 

Mobiele camera-unit

We hebben namelijk een mobiele camera-unit in een fantastisch weidevogelgebied ergens in Midden-Nederland. Naast foeragerende weidevogels in een plasdrasgebiedje in betreffende polder hopen we daadwerkelijk een broedende boerenlandvogel in beeld te krijgen. Zeer waarschijnlijk wordt dat de kievit. Naast unieke beelden levert dat ongetwijfeld het steeds zeldzamer worden Nederlandse poldergeluid van de lente op, met roepende grutto’s en kieviten en zingende veldleeuweriken.

Wij verheugen ons daar immens op en kunnen niet wachten tot de lente helemaal los gaat. Veel plezier met Beleef de Lente 2022!

Pixabay

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Alle Beleef de Lente blogs