Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Zo warm, maar nu maken ze het weer goed

Door Adrie Duivenvoorden

De laatste loodjes

Adrie Duivenvoorden | zondag 28 juli 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 905x

De laatste dagen zijn aangebroken dat we kunnen genieten van de Zwaluwen en wat voor dagen zijn dat geweest. Afzien voor mens en dier. Wordt dit de nieuwe bedreiging voor alle Zwaluwen? extreem weer tijdens hun broedperiode.
Het jonkie dat uit het nest was gesprongen

Wat kan je doen om het wat dragelijker te maken voor de vogels en dieren? De gevels nat houden, proberen het dak van de til te koelen en de jonge Zwaluwen goed in de gaten houden, die met open bekjes half over de nestrand verkoeling zoeken. Gelukkig hebben we maar één "springertje" gehad die liefdevol verzorgd wordt in het vogelasiel Den Haag. Hoe het met de broedende Zwaluwen en de piepkleine jongen af zal lopen? zullen we pas over enkele weken weten.

DIEREN

Onze dieren in de wei en voliére: ganzen, kwartels, duiven, konijnen, kippen, cavia,s en geiten (heb ik gelijk de vraag in de chat beantwoord) trakteren we dagelijks op een neveldouche. Maar ook de Zwaluwen lijken hier graag doorheen te vliegen. De vijver trekt allerlei vogels die daar een verfrissend bad nemen. Al die geluiden zijn op de cam te horen en soms weten we zelf niet waar het gepiep getsilp en gefluit vandaan komt.

BELEEF DE LENTE

Na jaren de Zwaluwen vanaf de grond geobserveerd te hebben, was het dé kans om een kijkje te nemen in het nest. Vanaf 18 april hebben we genoten en zijn getuige geweest van het nestelen, de paring, eileg, broeden en de piepkleine kuikens en dan... dat verschrikkelijke drama. Maar toch dat ene dappere sterke kuiken. We hebben het allemaal mee mogen maken en het geeft een bijzondere kijk in het Zwaluwleven.

CHATTEN

Huiszwaluwen leven heel dicht bij de mensen en wij waren ervan bewust dat wij door de aanwezigheid van de camera,s een stukje privacy opgaven. Door de respectvolle wijze waar iedereen in de chat met elkaar omging, maakte dat wij ons nooit belemmerd gevoeld  hebben en gewoon ons leventje hebben kunnen vieren tussen de vogels en dieren, feestjes gevierd en kleinkinderen hebben heerlijk kunnen spelen. Lieve chatmensen en kijkers daarvoor bedankt, ook de enorme opmerkzaamheid, het heeft heel lang geduurt voordat ik pa en ma uit elkaar kon houden en de ontdekking van de ringetjes. En wat was het leuk om alle wetenswaardigheden en foto,s met jullie te mogen delen via de blogs. En zonder iemand tekort te willen doen zou ik in het bijzonder Snorro de hartelijke groeten willen doen van het Boerke en zijn kinders.

Er valt nog heel veel te leren en te ontdekken over de Huiszwaluwen. Nog een jaar Beleef de lente: ja graag!!!!!! en voor wie deze prachtige kolonie eens wil zien, Wees welkom.

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs