Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

De kop is eraf

Ronald van Harxen, STONE | zondag 28 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 92x

In letterlijke zin geldt dat op enig moment voor elke muis die man steenuil aan zijn vrouw overhandigt: de kop is eraf. In overdrachtelijke zin geldt dat voor ons 39e veldseizoen dat afgelopen vrijdag begon. En wat is de voorlopige conclusie? Ons Beleef de Lente paar behoort tot de absolute top!

Legselgrootte

Van de 36 nesten met een volledig legsel telden er slechts vijf net zoveel eieren als u in beeld ziet, vijf. Een legsel met zes eieren hadden we nog niet en gaan we vermoedelijk ook niet krijgen. Vijf andere paren wisten het niet verder te schoppen dan twee. De gemiddelde legselgrootte bedraagt vooralsnog 3,58. Dat is geen laagterecord, maar veel scheelt het niet (2022: 3,50). 

Legselstart

Het is nog niet mogelijk de gemiddelde legselstart uit te rekenen (daarvoor moeten de eieren eerst uitkomen), maar als je bedenkt dat er in precies een derde van de bezette nesten nog geen eieren lagen of eieren waarop nog niet gebroed werd, durf ik de voorspelling wel aan dat de 26 maart van dit paar tot de vroegste behoort, zo niet de allervroegste is. Ook de gemiddelde legselstart kon wel eens een laagterecord gaan breken. Dat staat nu op 27 april, behaald in 2013.

Muizen

De verdeling van de muizen die we aantroffen is atypisch: een huismuis, drie huisspitsmuizen, een veldmuis, drie bosmuizen en twee bruine ratten. Nu is het uiteraard niet mogelijk op basis van slechts tien prooien al verregaande conclusies te trekken, maar net zoveel spitsmuizen als bosmuizen en slechts één veldmuis, geeft op zijn minst te denken. 

Mager

Kortom: het ziet ernaar uit dat 2024 in ons gebied de boeken in zal gaan als een mager jaar. Met de kanttekening dat we met 54 nesten nog slechts een derde van onze onderzoekspopulatie in beeld hebben. Wie weet kantelt het beeld nog als we na volgend weekend opnieuw de balans opmaken.

Topkoppel

Hoe dan ook, een legselstart van 26 maart en vijf eieren is voor dit jaar uitzonderlijk. We hebben kennelijk te maken met een topkoppel. Maar zoals vaker gezegd, resultaten uit het verleden ... Uiteindelijk telt hoeveel jongen er daadwerkelijk uitvliegen. Je kunt wel vijf eieren leggen, maar dat wil nog niet zeggen dat ze allemaal uitkomen en dat de jongen ook allemaal groot worden. Maar zeker gaan we ervoor!

Komende week jongen?

Over uitkomen gesproken: uitgaande van 25-27 dagen broeden na de leg van het laatste ei (5 april) zouden we op 1 tot 3 mei uitkomen. Ruim genomen dus ergens in de tweede helft van deze week. Dat wordt dus een spannende week. 

Disclaimer: in het verleden bleek mijn glazen bol nogal eens wazig en klopt er van mijn voorspelling niet veel. U bent gewaarschuwd!

Bij de foto: nieuwe broedplek. De bedoeling van de erfbewoner was om de kast op een paal te plaatsen. Voor zolang had hij hem even in het schuurtje gezet. De steenuilen konden echter niet afwachten tot hij tijd had. Nu liggen er vier eieren in.

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs