Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Pimpelmees

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Vijver

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Bosuil

Geen broedsel

Gekraagde roodstaart

Toon alle blogs & vlogs
Afbeelding van Dr. Georg Wietschorke via Pixabay

Door Sterre Kossen

De kluut kijkt naar zijn ...?

Sterre Kossen | woensdag 8 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 108x

Kluut-kluut-kluut, klinkt het nu op eiland Bliek. De kluut is een opvallende vogel met het grootst mogelijke contrast in kleuren in zijn veren. Het meest opvallende kenmerk van de kluut is zijn opgewipte snavel, de kluut kijkt naar zijn snuut!

De kluut (Recurvirostra avosetta): een opvallende vogel met in zijn verenkleed het grootst mogelijk kleurencontrast, zwart en wit. Door zijn lange blauwgrijze poten torent hij boven de grondvegetatie uit, in de omgeving van Bliek dus haast niet te missen. De soort is vernoemd naar zijn onmiskenbare roep: kluut-kluut. Opmerkelijk is ook zijn opgewipte snavel, de kluut kijkt naar zijn snuut, zeggen we ook wel.


Foerageren

De kluut heeft een gespecialiseerde manier van voedsel zoeken. Hij foerageert al lopend door ondiep water en door zwaaiende maaibewegingen te maken met zijn kop filtert hij met behulp van zijn snavel voedsel uit het slibrijke water. Kleine dieren zoals insecten en garnalen blijven hangen, vervolgens slaat de kluut zijn snavel dicht en kan hij genieten van zijn maaltje.

 

Voorkomen

In Nederland kunnen kluten gedurende het hele jaar worden waargenomen. Het zijn typische bewoners van overgangen tussen zoute en brakke milieus. Hij is gebonden aan waterrijke gebieden met korte begroeiing, het eiland Bliek is dus de ideale plek voor de kluut. De nestplaats bestaat uit een kuiltje midden op een zandig, licht begroeid terrein. Op de webcam is te zien dat het Beleef-de-Lente paartje zich ook goed aan deze voorschriften houdt, het nest bevindt zich tussen korte begroeiing en aan de waterrand.

Afbeelding van Frauke Feind via Pixabay

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bliek Alle Beleef de Lente blogs