Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

De kleine kenau

Anjo Schouten | zaterdag 13 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 167x

Wie was de held toen de kuikens uit het ei kwamen? Man. Wie wist de honderden kijkers te vertederen? Man. Begrijpelijk, want oh, oh, wat was hij zorgzaam. En zich overal mee bemoeien. Dus toen zij hem duidelijk liet weten: opzouten! Toen was hij zielig.

Een ouderwetsche taakverdeling

Waarom deed ze ineens zo lelijk? Zo komt het over, maar ze doet gewoon wat steenuilen doen. Bij het zien van haar uitvallen dacht ik ook "nou,nou". En daarna gelijk van ah, dit is herkenbaar. Zijn taak is de prooien vangen, de kast bewaken en zij zorgt voor haar spruiten en houdt ze warm. Elk een eigen rol en ze kunnen niet zonder elkaar. Als straks de kuikens groter zijn, en er vliegen veel meikevers, dan gaat ze meejagen. In de snelheid waarmee dat kan gaan vermoed ik vaak dat zij buiten zit te wachten, buiten beeld van hem een meikever krijgt, die in de kast brengt, weer naar buiten gaat enz. Een geoliede machine.

Wat groeien ze hard!

Op dag 2 zei iemand ha,ha ze lijken wel knoflookjes, op dag 5 werden het spekkies. De commentaren in de chat zijn soms bijzonder inspirerend. Wij vinden het leuk als een stille kijker soms even binnenvalt, voorzichtig een vraag stelt. Als we het antwoord hebben, krijgen jullie het gelijk. Hebben we geen antwoord, is altijd rechts van de chat de mogelijkheid tot het stellen van een vraag. Schroom niet, er wacht u geen pek en veren. Hooguit enige wanorde en chaos, maar dat is gebruikelijk. Misschien houden we daarom juist zo van die steenuilen, het soms chaotische gebeuren in de kast.

Wat staat ons nog te wachten?

Als alles goed blijft gaan, veel. Nog even en vrouw krijgt het spul er niet meer onder. Weer wat later, gaan ze met open oogjes wat rondschuifelen in de kast. Als ze eenmaal steviger op de pootjes staan, dan wordt het bal. Eens kijken of man dan nog met een muis denkt ongeschonden de kast in te komen. Of zich snel uit de voeten maakt. Er is komende weken nog veel te zien, dus blijf kijken.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs