Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto Mark Hessels

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

De kerkuilen zitten klaar, u ook?

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | zondag 27 februari 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 346x

In de Beleef de Lente-nestkast in het Woold zit al een paar kerkuilen zoals op de webcam is te zien. Mede namens de Stichting Kerkuilen Werkgroep Nederland heet ik u van harte welkom in het nieuwe seizoen van Beleef de Lente 2022 van Vogelbescherming Nederland.

´Onze´ kerkuilen van Beleef de Lente zijn zich niet bewust dat vele mensen meekijken met hoe zij leven. Daar is van alles van te vinden. Wij zien vooral de grote groepen kijkers die gefascineerd raken door vogels. Daarnaast zorgen de webcams ook voor veel broedbiologische kennis. Vrijwilligers houden nauwgezet bij wat er allemaal gebeurt in de nestkast de komende maanden.

 

Kerkuilen in Nederland

Midden jaren zestig was de kerkuil nagenoeg uit ons land verdwenen. Er waren extreem strenge winters geweest, het landbouwgif DDT hoopte zich op in de voedselketen en het agrarisch land werd minder aantrekkelijk. Vrijwilligers pionierden met nestkasten, en dat bleek een groot succes.

 

Daarnaast kwam er steeds meer aandacht voor de kwaliteit van het cultuurlandschap. De kerkuil kwam er weer bovenop dankzij het vele werk van vrijwilligers en boeren die enthousiast meewerkten aan nestgelegenheid en biotoopverbetering. Sinds 2017 staat de soort niet meer op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels. Als we willen, kan het anders.

 

Nog altijd een paartje?

Zoals u kunt zien zit het kerkuilenpaar gezellig samen in de nestkast. Of dit hetzelfde paar is dat vorig jaar te zien was, weten we natuurlijk niet zeker, maar ik ga ervanuit dat dit voor 99% hetzelfde paartje is. Mijn collega-blogger Mark praat ons in het volgende blog bij over de afgelopen periode.

 

Team Kerkuil

Wij, de vrijwilligers van team Kerkuil, hebben ontzettend veel zin in deze nieuwe lente: uitgerust en helemaal klaar voor een nieuw seizoen. Laten we hopen op een mooi inkijkje in het leven van de kerkuilen, nu al zeker is dat dat met een lach en een traan.

 

We zijn blij dat we als team weer compleet zijn met de clipmakers Esther en Ed, de bloggers Bernice, Ben, Mark en Mary, met onze moderator 33 en 17 en onze sheet-coördinator Teckeltje.

 

 

 

Foto André Eijkenaar

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs