Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

De kauw en zijn familie

Rianne Pickert | dinsdag 30 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 973x

Nog een paar daagjes wachten en dan zouden er zomaar kleine kauwtjes ter wereld kunnen komen. Weer wat nieuwe Corvus monedula’s erbij. Maar zijn het wel Corvussen?

Linnaeus

De taxonomie is een interessant deel van de biologie. Dankzij onze grote vriend Linnaeus hebben we een prachtig systeem waar alle planten en dieren een familienaam en een soortnaam krijgen. Vroeger werden deze namen voornamelijk op basis van uiterlijk en gedrag gegeven. Zo is ook de familie van de kraaien (Corvidae) en het geslacht Corvus ontstaan.

DNA

Nu zijn we een aantal decennia verder en zijn de DNA-technieken ontdekt. Nu kunnen we niet alleen vanaf de buitenkant van het dier bepalen in welke groep het hoort, maar ook vanuit de binnenkant. En dat blijkt niet altijd hetzelfde te zijn! Zo heb ik in de afgelopen weken DNA-onderzoek gedaan naar de groene leguaan, specifiek naar de populaties op de ABC-eilanden. De theorie was dat de leguanen op Curaçao genetisch verschilden van de andere populaties door het drogere klimaat. Toen wij het DNA analyseerde bleek echter dat niet alleen de leguanen van Curaçao, maar ook van Bonaire genetisch verschilden van Aruba en het vaste land. Het zou zomaar een ondersoort kunnen zijn!

Ook bij onze kauwen is er discussie over de groep waar de vogels thuishoren. Het zou zomaar kunnen dat de kauwen een eigen groep zijn, niet Corvus, maar Coloeus. Of dit ook echt zo is moet nog blijken uit verder onderzoek. Dus het wordt nog spannend: komen er kleine Corvusjes of Coloeusjes uit het ei? Ik denk dat het de ouders niet erg veel uit zal maken, en mij eigenlijk ook niet.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs