Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

De Huismus

Pascal Stroeken, STONE | maandag 8 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 702x

Nee hoor, ik ga geen nieuwe webcamsoort in dit steenuilenblog onthullen. Ik ga het zelfs niet hebben over de vogelsoort huismus. Dit blog gaat over de spreekwoordelijke huismus. Over onze vrouw steenuil, welteverstaan.

Uit de online Van Dale:

huis·mus (meervoud: huismussen)

1 (v(m)) de gewone mus

2 (m,v) iem. die altijd thuis is


Juist, die tweede betekenis dus. Iemand die altijd thuis is. Die omschrijving past uitstekend bij vrouw steenuil. Er gaat geen dag voorbij, of mevrouw is overdag in de nestkast te vinden. Vaak onafgebroken van zonsopgang tot zonondergang. Omdat wij al ver voor de start van BdL 2021 achter de schermen konden meekijken, kan ik u verzekeren dat deze dame al maandenlang overdag in haar kast vertoeft. Een bijzonder huiselijk tiepje.

Man, ja die zien we op kille, bewolkte dagen als vandaag inderdaad ook veel binnen zitten, zij aan zij met vrouwlief. Toen het onlangs lekker weer was, was ie overdag overigens wel vaak de hort op. Zat ie vast en zeker ergens lekker in de luwte, in de zon. Maar eerlijk is eerlijk, ook man heeft trekjes van een huismus. Daarom passen die twee waarschijnlijk zo goed bij elkaar.


Proef op de som

Afgaande op het gedrag van dit webcamstel zou je denken dat het steenuilen gewoon is om hele dagen in hun nestkast of broedholte te verblijven. Toch is dat niet het geval. Onlangs namen we de proef op de som. De laatste twee weken van februari hebben we het grootste deel van alle nestkasten rondom Winterswijk waarin in 2020 is gebroed, gecontroleerd op de aanwezigheid van mannen, vrouwen of (liefst!) paartjes. 


Meeste uilen buitenshuis

In totaal hebben we precies 100 nestkasten gecontroleerd. In 39 daarvan (39%) troffen we één of twee uilen aan: dertien keer een paartje, 24 keer een man of vrouw en in twee gevallen waren de uilen ons te slim af en verschuilden ze zich onbereikbaar in het voorportaal van de kast. In totaal konden we dus in 37 nestkasten 50 steenuilen controleren (ring aflezen of ringen).

Dat betekent dat in 61% van de kasten de uilen niet thuis waren. Uit schijtsporen op de takken en onder de kastbomen, of zitkuilen in het strooisel van de kast, konden we bij de meeste kasten vaststellen dat de bewoners er wel regelmatig vertoeven. Maar kennelijk hadden ze de voorkeur voor een andere dagrustplaats. 


Waar zitten ze dan?

Meermalen konden we de uithuizigen betrappen. Zo zagen we enkele uilen uit de klimop van nestkastbomen wegvliegen, spotten we uilen zonnend in een perenboom, in de luwte van de nok van een kapschuur, hoorden we uilen wegkruipen tussen de pannen van het dakbeschot, of zaten ze heerlijk hun kont te verwarmen bovenop een schoorsteen (ik hoor u nu gniffelen, maar geef toe: u kent vast mensen in bezit van een luxe auto met verwarmde bestuurdersstoel … ).

Dat steenuilen met hun tijd meegaan werd ook weer eens bewezen. Op aanwijzing van een bewoner zagen we een steenuil tussen de dakpannen en de zonnepanelen zitten. Mooie schuilplek! Op een ander erf, waar de kast leeg was, waagde ik een blik onder de zonnepanelen en warempel, ook daar zat er een verstopt! Dat zag je 35 jaar geleden nog niet.


De webcamvrouw is met haar standvastige huismussengedrag dus niet heel representatief voor de doorsnee steenuilenvrouw. Wel een geluk voor ons, want als we overdag de computer aanzetten, is er bijna altijd wel iemand thuis. Leve de huismus in haar zitkuil!

... in de luwte van de nok van een kapschuur

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs