Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

De heetste dag.

Annelies Marijnis | woensdag 24 juli 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 884x

Onze "Huusswaalfjes" zijn aan een tweede leg begonnen. Momenteel liggen er 3 eitjes in de nestkom. En het jonge "Witpenske" helpt mee om de eitjes warm te houden, lijkt het wel. Ook zal hij te zijner tijd meehelpen om de jonkies van de tweede leg te voeren. Een oefening voor als ie volwassen is.

Maar warmhouden van de eitjes is vandaag eigenlijk overbodig met deze hitte. Je ziet ook vanavond dat ze niet echt dicht op de eitjes zitten, je kan soms zo de eitjes zien liggen. In Noordwijkerhout wordt zelfs de muur waar de "Rivierzwaluwen" van Beleef de Lente nestelen, nat gehouden om de temperatuur wat naar beneden te halen. Bij Adrie is vandaag een "Wytgatsweltsje" uit een nest van de til gevallen van de hitte, Adrie's kleinzoon van 2 vond het jonge "Dakwachtertje" en het is naar een vogelhospitaal gebracht. Het merendeel van de jonge "Kerkzwaluwen" in Noordwijkerhout is gelukkig al uitgevlogen. En de laatste dagen hebben ze zich te goed gedaan aan alle vliegende mieren. Deze zijn over het algemeen wat groter en vetter dan de niet-vliegende mieren. Zelfs meeuwen genieten van dit eetfestijn.

Inmiddels is de temperatuur gelukkig, hetzij tijdelijk, wat gezakt en maken we ons op voor een nieuwe tropische dag. De jonge "Zwalies" hebben het zwaar bij deze temperaturen maar je moet wel bedenken dat als ze eenmaal volwassen zijn, ze het winter halfjaar 5 a 6 maanden in tropisch Afrika doorbrengen en dus wel warme temperaturen zijn gewend. Ik zou wel willen weten waar ze daar de nacht doorbrengen.

De foto's heb ik genomen bij een kolonie in de buurt van Noordwijk. Ik telde er 9 nesten. Zo te zien halen de ouders soms rare capriolen uit om hun jongen te voeren.

Vloog goed weg na het "hangen".

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs