Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

De gierzwaluwen zijn in aantocht!

Sharon Lexmond | dinsdag 26 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 503x

In de gemeente West Betuwe in de provincie Gelderland, staat het meer dan 700 jaar oude kasteel Waardenburg. Dit kasteel biedt al jarenlang plaats aan één van de grootste gierzwaluwenkolonies van Nederland.

Het kasteel is in beheer van Gelders Landschap & Kastelen en is in 2007 onderworpen aan een grote restauratie die zo'n 2 jaar duurde. Tijdens die restauratie zijn ongeveer 120 speciaal ontworpen broedcompartimenten voor de gierzwaluwen geplaatst. En er wordt ook dankbaar gebruik van gemaakt. In 2020 waren bijna 110 nestkasten in gebruik waarvan 99 broedsels succesvol waren en in 2021 waren er zelfs 105 broedsels succesvol! En nu mogen wij meespieken in 1 van de babykamers van het kasteel. Zin in!

 

De gierzwaluw

De gierzwaluw is namelijk 1 van mijn favoriete vogels. En wellicht binnenkort ook van jou (als 'ie dat niet al is). Bijna alles aan deze vogel is namelijk uniek of bijzonder (althans, dat vind ik). Zijn lichaamsbouw, voedsel, trekgedrag, broedzorg en ga zo maar door. Op al deze onderwerpen zullen we in latere blogs vást dieper ingaan. Eerst maar eens even afwachten wanneer de eerste gierzwaluw voor de camera verschijnt...

 

100 dagen   

Zo halverwege april komen de gierzwaluwen aan in ons land. Ze worden ook wel eens de honderd-dagen-vogel genoemd omdat de eerste gierzwaluwen ongeveer half juli alweer vertrekken naar Afrika en zo dus ongeveer honderd dagen in Nederland zijn. In de korte tijd dat ze hier zijn hebben ze het dus behoorlijk druk als ze hun partner moeten vinden, nest moeten maken, broeden én jongen moeten grootbrengen! Hopelijk mogen we met een deel hiervan meegenieten doormiddel van de camera's. 

 

Op 7 april (dat is dus wel heel vroeg) is via waarneming.nl de eerste melding gemaakt van 4 gierzwaluwen. Daarna druppelden de meldingen langzaam binnen en nu worden er dagelijks al meerderen gespot en gemeld. Het zal dus niet lang meer duren!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gierzwaluw Alle Beleef de Lente blogs