Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

De gewone valk

Natuurman Jonathan | zondag 7 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 880x

Ik ben al een paar weken bezig met het filmen van slechtvalken in Amersfoort. In het hart van de stad staat de Onze Lieve Vrouwetoren, waar afgelopen week vier jongen zijn uitgevlogen. 

Al meerdere jaren zijn er jongen grootgebracht in een nestkast in deze toren, die ook via twee webcams te volgens zijn. 
Nu denk je misschien: Leuk voor je, maar wat heeft dit te maken met de torenvalken? 

Nou, daar kom ik nu op. Ik krijg regelmatig vragen van voorbijgangers wat ik aan het filmen ben en heb al een paar keer gehoord dat ze dachten dat het torenvalken waren. Dat lijkt heel logisch natuurlijk: slechtvalken broeden vaak hoger dan torenvalken en valken op een toren zijn dus torenvalken?
Nou nee dus, waarom heten slechtvalken dan geen torenvalken? 

Vroeger had bijna elke kerktoren wel een torenvalk, maar nu niet meer. Veel torens werden namelijk afgedicht om duivenoverlast te voorkomen. De torenvalken komen daardoor dus weinig meer voor in de bebouwde kom. Slechtvalken daarentegen schuwen de steden minder, zo lang ze maar lekker hoog kunnen broeden. Ook zijn er veel kasten geplaatst voor deze vogel op hoge gebouwen.
De naam slechtvalk heeft niks te maken dat deze valk de rotzak onder de valken is, zijn naam komt van 'slechts een valk', oftewel 'gewone valk'. Vroeger kwam de slechtvalk veel meer voor namelijk. Misschien is het wel logischer als de torenvalk de gewone valk zou heten en de slechtvalk een torenvalk. Maar dat zou nu wel heel verwarrend worden.  

En nu even terug naar 'onze' torenvalken. Afgelopen week zijn alle jongen uitgevlogen, maar ze blijven gezellig terugkomen naar de nestkast. Dit doen ze omdat ze de kunst van het muizen vangen nog niet helemaal onder de knie hebben en dus nog afhankelijk zijn van de ouders. Heel leuk dus dat we nog wat langer kunnen genieten van deze 'gewone' maar ongewoon schattige valkjes! 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs