Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

De fluitketel

Bernice Goffin | donderdag 14 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 309x

Onze vrouw kerkuil blijkt een bijzonder spraakzame. Ik heb in de chat al vele interpretaties van haar bijzondere scala aan geluiden voorbij zien komen, van ‘snorkelen’ tot ‘piepende deur’ en ‘scharnieren’. Bij mij komt soms ook de associatie van een ietswat schelle fluitketel naar boven.
Vrouw (links) eist constant de aandacht op, soms met succes. Kort na deze screenshot volgde een paring.

Baltsroep

Bij kerkuilen is het eigenlijk voornamelijk het mannetje dat bekend staat om zijn baltsroep. Deze indrukwekkende schreeuw is vanaf honderden meters afstand te horen en is bedoeld om zijn vrouwtje het hof te maken en rivalen op afstand te houden. Een ongepaard mannetje kan het hele seizoen door blijven schreeuwen. In griezelige films is het meestal de roep van de bosuil die de show steelt, maar de ijselijke roep van de kerkuil is daar wat mij betreft ook goed op zijn plaats!

 

Omgekeerde wereld

Onze kerkuilen hebben echter het boekje weer eens niet gelezen, want wij horen hier vaker vrouw dan man. Ze heeft een heel scala aan geluiden om duidelijk te maken dat ze graag aandacht van man wilt, maar man trekt zich er weinig van aan. Gelukkig maar: met de roepfrequentie van vrouw zou hij anders nooit rust krijgen…

 

Geen uitknop

Een roep die we vrouw kerkuil vaak horen maken en die we de komende tijd zeker ook nog heel vaak zullen horen is een kort schel geblaas. Dit is de bedelroep van de kerkuil en vrouw geeft hier dus mee aan dat er muisjes op de plank moeten komen. De roep lijkt soms echter ook een beetje willekeurig, want ook als er al meerdere muizen zijn aangevoerd blijft ze onverstoorbaar bedelen. Maar als je denkt dat er nu al veel gebedeld wordt, wacht dan maar eens tot er kuikens zijn!

Foto André Eijkenaar

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs