naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Lepelaar

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Jongste lepelaartje valt uit het nest   *   Zondag om 22:00 uur worden de webcams bij de koolmezen uitgezet   *   Alle acht koolmeesjes uit nest2 zijn uitgevlogen!   *   De jonge slechtvalkjes zijn geringd - het zijn drie vrouwtjes   *   Nestbouw huiszwaluw in volle gang!
Toon alle blogs & vlogs

Door Pascal Stroeken
STONE

De figurant

Pascal Stroeken, STONE | zondag 15 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 417x

We hebben al heel wat fraaie momenten zien langskomen waarin de bosmuis figureert. Samen met de veldmuis (korte staart) is de bosmuis (lange staart) veruit de favoriete muis onder de Nederlandse steenuilen. Maar behalve steenuilenvoedsel zijn bosmuizen gewoon ook heel leuke dieren.

Muizen leuk?

De meeste mensen hebben het niet zo op met muizen, vooral als ze in huis huizen. Ik zal niet beweren dat bosmuizen niet in huizen komen, maar de grootste overlastgever in huis is toch wel zijn neefje de huismuis: ook lange staart, maar verder een nogal (letterlijk!) grijze muis.

De bosmuis is een fraai diertje, met een prachtige bruine rug en witte onderzijde. Deze kleurschakering loopt zelfs door over zijn lange staart: van boven donker en van onder wit. Anjo schreef het al: de bosmuis behoort tot de ware muizen. Dat zijn de muizen met lange staarten, grote oren en grote ogen. Een leuke verschijning, die niet voor niets model stond voor de bekende stripfiguur Mickey Mouse.

Bos en tuin

Bosmuizen kun je vrijwel overal in Nederland aantreffen. Anders dan de naam doet vermoeden beperkt het leefgebied zich niet alleen tot bossen, ze bewonen zeer uiteenlopende soorten gebieden en komen ook veel in tuinen voor. Daar eten ze vrijwel alles wat ze tegenkomen, van plantaardig (zaden, noten en eikels, bessen) tot dierlijk (slakken, insecten).

Het observeren van wilde zoogdieren in de natuur is geen gemakkelijke opgave. Muizen zijn, vlug als ze zijn, daarop geen uitzondering.  Maar juist in de tuin kun je met een beetje moeite bosmuizen soms heel fraai observeren. In de winter bijvoorbeeld, als je zaden strooit voor vogels. De bosmuizen pikken daar graag een graantje mee en slepen hun buit naar hun hol onder de grond. Als er sneeuw ligt zie je dan de druk belopen paadjes van en naar de vogelvoederplek. In de vroege ochtend kun je daar dan vaak zien rondscharrelen.

Acrobaat

Wat veel mensen niet weten, is dat bosmuizen ook prima klimmers zijn. Zelf zie ik ze regelmatig razendsnel via de heg en de schutting naar boven schieten, met een ongekende behendigheid.

Soms maken bosmuizen hun nest in vogelnestkastjes, hoog in de boom. Een collega steenuilenbeschermer trof onlangs een steenuilennestkast vol met elzenproppen aan, vermoedelijk het werk van bosmuizen. Een durfal, zo in het hol van de leeuw!

In mijn tuin zag ik ooit een bosmuis een volledige work out doen op een tuinstoel (zie foto's): hoog op zijn achterpoten staand trok hij zich op aan het dwarsbalkje tussen de stoelpoten, waarbij zijn achterpoten van de grond kwamen en zijn kopje nieuwsgierig boven het balkje verscheen. Een vermakelijk gezicht!

Bijziend?

Onder diezelfde tuinstoelen scharrelde enkele jaren later een vrijpostige bosmuis rond die, terwijl wij zaten te eten, de kruimels kwam verzamelen.

Dat vroeg natuurlijk om een experiment: ik legde een stukje kaas vlak bij mijn voet en ja hoor, dat kwam hij rustig pakken. De volgende stap: ik hield het stukje kaas tussen mijn duim en wijsvinger. Wat denk je: dat pakte hij gewoon uit mij hand!

Nieuwsgierig geworden naar hoe tam deze muis was, legde ik nu het stukje kaas op mijn vlakke hand en kon de bosmuis het alleen pakken door met zijn voorpootjes op mijn hand te gaan staan. Nou, dat heb ik geweten ... De muis kwam inderdaad weer bij mijn hand. Wellicht kwam het door de geur van kaas die nog aan mijn wijsvinger zat, maar de bosmuis zag 'm kennelijk aan voor een stukje kaas en beet keihard in het puntje van mijn vinger! Toch was mijn experiment geslaagd, want hoe dichter kun je een wild zoogdier naar je toe lokken?

Tot slot: de vooruitzichten van zondag 15 april

De verwachting is dat mevrouw Dongen rustig verder broedt op haar ene ei, en dat het verder een rustige dag op het Brabantse land is.

Bij mevrouw Winterswijk verwachten we meer reuring: 'omstreeks vanmiddag' kunnen we het derde ei tegemoet zien. Vanwege de vrije zondag worden er veel dagjeskijkers verwacht dus houd er rekening mee dat het druk kan zijn op de chat!

Header foto: verse bosmuis als prooi in steenuilennestkast

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht