Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

De fanclub van M 🥳

Mark Hessels | zondag 23 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 501x

Het lijkt inmiddels zo vanzelfsprekend dat deze fantastische man des huizes (M voor vrienden en bekenden) een eigen fanclub heeft. Toch is de fanclub ontstaan in een periode dat M lang niet bij iedereen zo populair was. Lees mee en oordeel zelf of dat terecht was/is.
(bovenste foto) M op zijn favoriete plekje (onderste foto) En van wie heeft hij dat nou eigenlijk overgenomen ?

M had een valse start

Lui, wispelturig, onbetrouwbaar, traag van begrip, afstandelijk, ik heb het allemaal voorbij horen komen als het over M ging in de chat. Daar wil ik geen uitgebreide psycho-analyse op los laten, maar het was duidelijk dat M niet als de ideale echtgenoot werd gezien. Hij dronk niet en zat niet de hele dag voetbal te kijken, maar dan had je het ook wel gehad.

Een deel van deze karaktertrekken kwamen rechtstreeks over van vorig seizoen toen M soms inderdaad liever lui dan moe leek en op heel ongelukkige momenten plotseling even helemaal uit beeld verdween. Maar feitelijk weten we niet eens waarom M een tijdje weg was en of dat wel zijn eigen keuze was en sterker nog; we weten niet eens zeker of de huidige M wel dezelfde is als die van vorig jaar !

 

Veel potentie en sterke leercurve

Ik heb zelf altijd in M geloofd en op een gegeven moment besloten een virtuele fanclub voor hem op te richten om hem in ieder geval moreel te ondersteunen. Al snel meldde de eerste medestand(st)ers zich en we groeiden langzaam.

Dat werd zeker geholpen doordat M zich al snel behoorlijk positief ontwikkelde. Hij bleek opeens een enorme knuffelbeer (tot op vandaag kan hij maar geen genoeg krijgen van kroelen met V, iets wat ik zelf eigenlijk alleen van de steenuil kende) en ontpopte zich ook als een vurig minnaar (het aantal paringen is al meer dan het dubbele van vorig seizoen en gaat zelfs na de geboorte van K4 nog gewoon door).

Ook als jager lijkt hij zich te hebben ontwikkeld. Niet zelden brengt hij meer dan 10 prooien per nacht en hij heeft ook de woelrat ontdekt, die eigenlijk wel voor 3 telt. Ook in nachten met veel wind en regen lukt het hem om succesvol te jagen en deze week ving hij in iets meer dan 2 uur maar liefst 2 ware muizen (WAM), 4 woelmuizen (WOM) en 1 spitsmuis. Dan heeft hij dus minder dan 20 minuten om heen te vliegen, de prooi te zoeken, de prooi te vangen en weer terug te vliegen en dat dan 7x achter elkaar.

 

Alleen maar lof ?

Als fanclub zijn we natuurlijk een beetje bevooroordeeld, maar we zien ook wel dat er links en rechts nog wel wat te schaven valt.

Zijn aanwezigheid als kamerscherm in de kast is ronduit irritant; vooral omdat hij de hele dag het zicht blokkeert op wat zich daar achter met de eieren en kuikens afspeelt. Zelfs zo’n prachtige rug begint dan op een gegeven moment te vervelen. Maar kijken we even naar de 2 foto’s bovenaan dit blog dan wordt opeens duidelijk waar hij dit gedrag geleerd heeft. Hij zat namelijk altijd keurig rechts op de richel, maar heeft gewoon de plaats van V overgenomen toen die vrij kwam. Er loopt overigens een project om volgend jaar een verschuifbare richel te installeren, zodat we M voorzichtig uit beeld kunnen schuiven als hij er weer eens voor zit.

Het snaaien van prooien is ook nog wel een dingetje. Regelmatig gaat M overdag en ’s nachts op zoek naar de prooien die hij zelf heeft binnengebracht. Dit heeft al veel hilarische filmpjes opgeleverd, maar ondertussen heeft V hem ook beter in de gaten. In een complex systeem van verbergen en verplaatsen van prooien probeert ze M te ontmoedigen. En als hij er dan toch weer één gevonden heeft kijkt ze hem zo verwijtend aan dat na een paar hapjes de prooi toch maar weer ingeleverd wordt.

We weten niet of M tijdens het jagen zelf ook wel eens eet. Dat zou wel efficiënt zijn, zeker als de prooien ver van de kast worden gevangen. Zie ook het blog over territorium over hoe zo’n jachtpatroon er uit kan zien en wat voor afstanden er soms worden afgelegd.

Dus, is er nog wat te verbeteren ? Altijd wel, maar als vader, partner en jager is hij ook nu al zeker fanclubwaardig.

 

En V dan ?

Ja, daar kon je op wachten natuurlijk. Waarom is er geen fanclub van V ? Uiteraard verdient zij dat ook, maar ik kan simpelweg niet alles tegelijk. Er is een vacature als voorzit(s)ter voor de fanclub voor V, vrijwilligers kunnen zich melden bij VBN.

M is wel een beetje een clown en weet op een of andere manier altijd weer de aandacht op zich te vestigen. V ziet het meestal aan en denkt er zo het hare van.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs