Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

De eier(f)luisteraar

Mark Hessels | vrijdag 28 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 476x

Da’s nog een heel gepuzzel om al die eieren en kuikens uit elkaar te houden. Welk kuiken komt nou uit welk ei en hoeveel eieren gaan er nog uitkomen ? Ik neem jullie mee in de wondere wereld van de eier(f)luisteraar
(L) Kapot ei net voordat M het aan de kant gooit en (R) stapel kuikens en eieren, geen chocola van te maken zonder eierfluisteraar

De tussenstand op 27 mei

We hebben inmiddels 5 kuikens, die groeien als kool. De exacte geboortedatum en tijd zie je in de tabel onderaan deze blog. Dan zouden we ook nog 3 eieren moeten hebben, want we zijn ooit met 8 begonnen. De exacte legdatum staat ook in onderstaande tabel. Bij het vaststellen van het tijdstip van zowel leggen als uitkomen was een speciale rol voor clipmaakster Esther weggelegd. Door heel zorgvuldig te luisteren kon zij de tijdstippen vaststellen, zelfs als het zicht helemaal geblokkeerd werd; een echte eierluisteraar.

Voor zover we kunnen zien worden alle 5 de kuikens goed gevoerd en hoewel K1 als een reus boven de rest uit steekt, worden ook K4 en K5 niet overgeslagen bij het voeren.

Hoe het met de 3 eitjes gaat is wat lastiger te bepalen. Als M en V het zicht al niet blokkeren dan ligt er meestal een hele stapel donzige kuikens op de eieren, zodat je alsnog niets ziet. Heel af en toe is er een glimp van een ei te zien en dan is er meteen een hoop tumult in de chat: ‘ik zag een barst in het ei’, ‘ik zag een gat waar iets in bewoog’, ‘ik zag een halve eierdop’,…. etc, etc.

Om hypernerveus van te worden. Meestal gaat het om vuil op het ei, maar in de ochtend van 26 mei was er wat meer aan de hand. Het was duidelijk te zien dat M een ei aan de kant gooide en omdat hij het ei echt aan een randje beetpakte was ook duidelijk dat dit ei al kapot was. We weten dus zeker dat hier sowieso nooit meer dan 7 kuikens gaan komen.

 

De eierfluisteraar

Dat is een heel ander vak. De eierfluisteraar kijkt in zijn kristallen bol en dan weer in zijn spreadsheet en combineert al die informatie om zoveel mogelijk over eieren en kuikens te weten te komen; je herkent ze meteen als je er een ontmoet. Als je wil weten of er nog een K6 en misschien wel een K7 komt, moet je bij de eierfluisteraar zijn.

Met de tabel kun je interessante dingen doen. Als je de legdatums combineert met de uitkomdatums kun je van iedere combinatie de theoretische broedduur berekenen. Die staan dan ook al mooi in de tabel. Als K1 bijvoorbeeld uit E1 afkomstig is dan heeft hij 33,5 dagen in het ei gezeten. Als K1 uit E7 zou komen slechts 19,4 dagen. Als je zo al die combinaties hebt, dan gaan er gelijk een hoop mogelijkheden afvallen. Alles wat minder dan 27 dagen (groen) of meer dan 34 dagen (rood) is valt sowieso af, omdat het te kort of te lang is. Maar dan blijven er nog best veel combinaties over.

Ik zal niet alle varianten bespreken, want dat wordt te gek, maar ik heb met de rode kaders aangegeven welke combinaties ik denk dat het meest waarschijnlijk zijn. Dus K1 komt uit E2, K2 uit E3, etc. Je ziet dan ook dat E1 en E6 dus zijn overgeslagen en geen kuiken meer op zullen leveren, dus we gaan maximaal 6 kuikens zien hier.

 

🐣 Gaat K6 er dan nog komen ?

Daarvoor gaan we nog een keer terug naar de tabel. Donderdagochtend toen ik dit schreef zat E8 al op 32,4 broeddagen. Dat is lang, maar zou nog best wel kunnen. Er is dus nog een reële kans op K6, maar dan moet hij er wel voor woensdagavond zijn, want dan loopt de eierwekker voor dit jaar wel zo’n beetje af.

 

Vond je dit allemaal een beetje te theoretisch, dan komt er in de loop van de dag ook nog een mooie clip over eieren van de eierluisteraar.

Alle combinaties van E1-8 en K1-8 bij elkaar.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs