Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

De eerste week

Margot de Kam | zondag 8 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 785x

De eerste Beleef de Lente week zit er op. Het is alweer zondag, we plaatsen elke zondag een samenvatting van wat er gebeurt bij de slechtvalken van de Mortel.

 

Balts

We zien dat het goed gaat met het slechtvalkenpaar. Zij hebben een goede verstandhouding. De man brengt genoeg prooitjes voor de vrouw. De vrouw overnacht al regelmatig in de kast.


En enige onrust

Verder zien we dat vooral de man overdag vaak de kast bewaakt. De vrouw komt ook, vooral op het rooster. Vaak staat zij te roepen, soms draait ze een rondje stampvoetend om haar as en maakt zij zich groot.  Dit kan zowel wanneer ze er alleen staat gebeuren als wanneer de man in de kast is. Dit komt omdat er de hele week al een andere slechtvalk in de buurt van de toren is. Daar staat ze tegen te schelden. Naarmate de vrouw de eileg nadert wordt zij kwetsbaar. Ze wil dus absoluut geen vreemde valken in de buurt.

Deze vreemde slechtvalk kan het op haar nestkast gemunt hebben, maar het kan ook een jonge zwervende slechtvalk zijn die kijkt of er iets te eten te halen valt. De slechtvalken bewaren resten van hun prooien op diverse plaatsen op de toren.

Ze gaat er meestal zelf achteraan om die andere valk een tikje te geven. Dit werd bevestigd door Gerrit, één van de vaste spotters daar ter plekke. Ze doet ze uitgeleide uit haar territorium. Meestal bevechten de vrouwen een ander vrouwtje en als de indringer een man is, dan gaat de man erachteraan. Zij doen dit echter ook samen. En de man staat ook regelmatig op het rooster om de kast te bewaken en haar luidkeels aan te moedigen. Je kunt dan duidelijk zien dat hij een vliegende valk in de lucht volgt.

Meestal staat hij dus bij of in de kast te roepen om de vrouw naar de kuil te krijgen, maar soms ook om te roepen dat een andere slechtvalk moet wegwezen.


Mooie beelden

In het algemeen lijkt het erop dat dit paar de indringers makkelijk aankan. Gelukkig hebben we ze ook beiden heel rustig bij de kast zien zitten. Veren poetsen. Beetje rondkijken. De camerabesturing van VWGGemert gaf daar prachtige close up beelden van afgelopen week.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs