naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Beleef de Lente 2019 start op 17 februari   *   Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online
Toon alle blogs & vlogs

Door Arda van der Lee
STORK

De eerste vlucht

Arda van der Lee, STORK | donderdag 5 juli 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 206x

Hoe mooi is het om de eerste vlucht van het jong mee te beleven. Nu de camera weer uitgezoomd is, zie je hem regelmatig door het beeld vliegen. Aan het andere jong zie je dat er rondjes worden gevlogen, hij draait mee op het nest om de kunst af te kijken.
nest hoogspanningsmast Foto TenneT

Het maakt nogal wat uit waar je als ooievaarsjong uit het ei kruipt; in een vrijstaand nest of in een nest in een 'flat'. Onze jongen groeien op in een vrijstaand 'huis': heel handig bij de eerste vliegavonturen. Het nest torent hoog boven de omgeving uit, er is niets waar je als jonge ooievaar omheen moet laveren om op te stijgen of om weer veilig te landen. Voor veel jongen op paalnesten geldt dat ook.

Ooievaarsflat

Maar je zal maar uit het ei gekropen zijn in één van de nesten op de hoogspanningsmast bij Lelystad. Hebben je ouders één van de bovenste nesten betrokken, dan gaat het allemaal nog wel. Je hoeft alleen maar op te passen dat je niet tegen één van de draden vliegt die zo hinderlijk vlak langs het nest lopen. Maar ben je geboren in een tussenwoning in deze ooievaarsflat, dan moet je echt op je tellen passen. Er zitten allerlei stalen buizen in de weg voordat je het luchtruim kunt kiezen. En als je weer wilt landen, knal je daar zomaar hard tegen aan. Wonder boven wonder lukt het de jongen toch bijna altijd om ook van deze nesten veilig weg te vliegen.

Maar nu eerst nog ons tweede jong zien uitvliegen, morgen misschien?


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht