Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

De Dag van

Wim van Nee, STORK | zaterdag 13 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 102x

Ze hebben ons wel even laten zweten, maar de eerste eieren zijn gelegd! Ieder jaar krijgen ze het toch weer voor elkaar om dit rond middernacht te regelen. En het leuke is, dat dit op alle ooievaarsnesten zo gaat. Het is echt des ooievaars.

Dagen tellen

We kunnen gelijk dagen gaan tellen. Tel maar even mee. Vanaf het tweede ei begint het echte broeden, dus dat is ons startpunt. We tellen 33 dagen verder vanaf 12 april en komen dan uit op 15 mei. Rond deze dag kunnen de eerste eieren uitkomen. Teken daar maar alvast een vlaggetje op de kalender. Er hoeft dit jaar geen wimpel aan, want het worden geen koningskinderen.

Gezin

Het is elke dag wel ergens een dag van. Dat is ook op 15 mei het geval. Het is dan de Internationale Dag van het Gezin. Wat zou het geweldig zijn, als dan ook echt de eerste twee jongen ter wereld komen. Dan passen we de dag ook toe op de ooievaars en wordt het de Dag van het Ooievaarsgezin.

Ei

En laten we er dan ook maar een Dag van het Ei aan toe voegen.
Maar … die dag blijkt al te bestaan en dat had ik niet verwacht. Op 11 oktober is het Wereld Ei Dag.
Is deze dag dan toe te passen op de ooievaarseieren? Wat datum betreft zeker niet, maar wat inhoud betreft ook niet echt. Wereld Ei Dag gaat namelijk vooral over de wereldwijde consumptie van eieren en dat is natuurlijk niet de bedoeling van ooievaarseieren.
Behalve als je bedenkt dat de hele inhoud van het ooievaarsei geconsumeerd wordt door het kuiken dat nu zijn eerste stapjes zet in zijn ontwikkeling. Zo komt de inhoud van het ei echt helemaal ten goede aan nieuw ooievaarsleven.
Dat is weer een geruststellende gedachte.


Wim van Nee
Stork


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs